Lees verder
Het deze week gepresenteerde Plastic Pact is een gemiste kans voor het stimuleren van bioplastics. Dat stelt de brancheorganisatie Holland Bioplastics. De organisatie was eerder wel betrokken bij het formuleren van het pact, maar weigert het te ondertekenen.
Redactie / Haaksbergen

Holland Bioplastics vertegenwoordigt 14 partijen die actief zijn in de bioplastics: Bio4Pack, Natureworks, Braskem, Novamont, FKUR, Total Corbion, Biofutura, Biotec, GreenPAC, AFP Holland, DIN Certco, Green Serendipity, Geostick en BFG. De organisatie noemt drie zwaarwegende redenen om het pact niet te tekenen.

Industrieel composteren genegeerd

Ten eerste wordt er totaal geen aandacht besteed aan industrieel composteerbare producten, terwijl deze wel degelijk een belangrijke rol kunnen spelen in het ophalen van meer organisch (GFT) afval en het terugdringen van dit afval in plastic recyclestromen, de restafvalcontainer en het storten van afval. Verder kunnen composteerbare producten een rol spelen in het terugdringen van plastic- en microplastics-lekkage via compost in het milieu. Een aantal voorbeelden van deze producten zijn: composteerbare zakken die eerst gebruik kunnen worden als draagtas of zakje voor groenten en fruit, fruitlabels, theezakjes (de helft bevat polypropyleen – een plastic dat niet afbreekt in het milieu), koffiepads en koffiecapsules.

Extra eisen voor biobased

Een tweede punt van kritiek is dat, hoewel in het pact wordt voorgesteld om meer biobased plastics in te zetten, concrete doelstellingen hiervoor ontbreken. Bovendien moeten biobased plastics voldoen aan extra duurzaamheidseisen, terwijl dat niet geldt voor fossiele en gerecycleerde plastics. Wat deze extra duurzaamheidseisen voor biobased plastics inhouden, wordt ook niet omschreven. Volgens Holland Bioplastics moeten duurzaamheidseisen gelden voor alle materialen en niet alleen voor één type materiaal, anders is er geen sprake van een level playing field.

Definitie biobased ‘verkracht’

In het Plastic Pact worden verder de bestaande definities voor biobased plastics ‘verkracht’. Biobased plastics worden in Europese en Internationale ISO-standaarden omschreven als plastics die worden gemaakt uit biomassa. In het pact worden hier echter ook materialen aan toegevoegd die zijn herwonnen uit fossiele plastics via het zogenaamde CCU (Carbon Capture and Utilization) proces. Dit laatste heeft helemaal niets te maken met biobased en leidt alleen maar tot verdere verwarring.

Holland Bioplastics ziet het Plastic Pact door dit alles als een gemiste kans voor de stimulering van een nieuwe generatie bioplastics en alternatieve verwerkingsmethoden, zoals industrieel composteren. De toepassing van bioplastics wordt in het pact dusdanig gefrustreerd dat de toename van het gebruik en de noodzakelijke doorontwikkeling ten aanzien van nieuwe gebruiksmogelijkheden worden afgeremd, in plaats van gestimuleerd.