Lees verder
De hoeveelheid in eigen land beschikbare biomassa die wordt gebruikt voor bioenergie in Europa kan verdrievoudigen binnen duurzame en ecologische grenzen en tegen een redelijke prijs. Dat blijkt uit recent gepubliceerd onderzoek van André Faaij van de Rijksuniversiteit Groningen.
Redactie / Brussel

De onderzoeksresultaten bevestigen dat bioenergie een van de best haalbare oplossingen is om het broeikaseffect tegen 2050 op het aanbevolen niveau van +1,5 °C te houden. Dat is een belangrijk inzicht, nu de aandacht tijdens de COP24-bijeenkomst van de Verenigde Naties in Katowice is gericht op de urgentie van het bestrijden van klimaatverandering. Bioenergie is veelzijdig en flexibel en kan drastisch helpen de koolstofemissies te verminderen in verschillende sectoren: transport, verwarming en elektriciteitsproductie.

Bijdrage landbouw

De beschikbaarheid van duurzame biomassa is een doorslaggevende factor om de bijdrage van bio-energie aan de energiemix in 2050 te bepalen. Faaij stelt dat om het gewenste potentieel te bereiken, de energiebijdrage van biomassa in de landbouw aanzienlijk zal moeten stijgen en minstens zo belangrijk moet worden als die van energie uit biomassa van bossen.

Op basis van deze bevindingen roept Jean-Marc Jossart, secretaris-generaal van Bioenergy Europe, deelnemers aan COP24 op om de nadruk te leggen op de synergieën tussen het gebruik van verschillende soorten bio-energie, maatregelen voor klimaataanpassing, milieubescherming en de inzet van een ruimere bio-economie.