Lees verder
De Zweedse bedrijven Vattenfall (energie), SSAB (staal) en LKAB (mijnbouw) zijn gestart met de bouw van een proeffabriek voor staal op basis van waterstof. De drie bedrijven, verenigd in de joint venture HYBRIT, investeren samen 1.4 miljard Zweedse kronen (bijna € 136 miljoen) in de nieuwe fabriek die verrijst in het noordelijke Luleå.
Redactie / Luleå

Normaalgesproken worden hoogovens gestookt met kolen en cokes. Het idee achter HYBRIT is om waterstof te gebruiken dat geproduceerd wordt met elektriciteit uit fossielvrije bronnen. De uitstoot bestaat dan uit water, in plaats van CO2.

De doelstelling is om in 2035 een volledig fossielvrij productieproces voor staal te hebben. Een voorbereidend haalbaarheidsonderzoek laat zien dat fossielvrij staal in de toekomst in de markt kan concurreren met traditioneel staal, omdat de hoeveelheid elektriciteit uit fossielvrije bronnen zal afnemen, terwijl de aan CO2-uitstoot verbonden kosten zullen toenemen. Het initiatief kan de totale CO2-uitstoot in Zweden met tien procent verlagen. Dit is cruciaal voor het land om de klimaatdoelen van Parijs te halen.

Waterstof Coalitie

Ook in Nederland kijkt de industrie naar waterstof als alternatief voor fossiele energiedragers. Begin deze maand overhandigde de Waterstof Coalitie het manifest ‘Waterstof essentiële bouwsteen energietransitie’ aan minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat. Waterstof zou niet alleen een hulpmiddel zijn om de klimaatdoelen van Parijs te halen, maar ook economische kansen bieden.

De Delftse professor Ad van Wijk pleit er al langer voor, duurzame elektriciteit op te wekken in offshore windparken voor de kust van Groningen en deze om te zetten in waterstof, dat via het bestaande aardgasnetwerk kan worden gedistribueerd.