Lees verder
Met VESTENAMER® helpt Evonik de materialencyclus voor rubber duurzaam te sluiten. Met dit unieke procesadditief kan schrootrubber efficiënt worden verwerkt tot een taai materiaal dat wordt gebruikt voor het produceren van bijvoorbeeld comfortmatten voor melkvee.
Redactie / Essen

Comfortmatten simuleren ligomstandigheden in de stal, die vergelijkbaar zijn met die op grasland. Het welzijn van de koe leidt tot een hogere productiviteit. ‘Onder natuurlijke omstandigheden brengt een koe ongeveer 60 procent van zijn tijd liggend door. In deze positie neemt de bloedtoevoer naar de borstklier toe met maximaal 30 procent, wat een verhoogde melksynthese mogelijk maakt’, zegt dr. Winfried Heimbeck, expert voor herkauwersvoeding bij Evonik. ‘Dus hoe langer de koe comfortabel liggend kan doorbrengen in de schuur, hoe productiever zij is. Verleng de rusttijd van een koe met één uur en de productie stijgt met 1,5 kilo melk per dag.’

Een ​​koeienmatras die jarenlang voldoende comfort biedt, moet gemaakt zijn van een zeer sterk materiaal, dat bestand is tegen het aanzienlijke gewicht van het dier en de vochtigheid in de stal. De mat mag niet verschuiven onder het enorme gewicht, moet veerkrachtig aanvoelen en tegelijk gemakkelijk schoon te maken zijn. Koeienmatrassen van gerecycled rubber voldoen aan al deze eisen. Evonik’s VESTENAMER®-procesadditief zorgt voor de juiste balans van eigenschappen in het gerecycleerde materiaal.

Verbeterde vloeibaarheid

‘Als procesadditief verbetert VESTENAMER® de vloeibaarheid van de rubbersamenstelling, waardoor het materiaal veel efficiënter kan worden verwerkt. De reactiviteit en polymeerstructuur van VESTENAMER® zijn ook hier belangrijk: beide leiden tot een goede netwerkdichtheid tussen de rubberdeeltjes. Dit heeft op zijn beurt een positieve invloed op de mechanische eigenschappen’, zegt Dr. Peter Hannen, marktontwikkelingsmanager voor VESTENAMER®.

Het gebruik van rubbergranulaat wordt steeds belangrijker in een verscheidenheid aan toepassingen, zoals wegenbouw, sportvelden, speeltuinen en nieuwe rubberproducten. Het gebruik van granulaat van oude banden in nieuwe producten draagt ​​ook aanzienlijk bij aan het verminderen van de koolstofvoetafdruk met maximaal een derde, in vergelijking met producten die geen gerecycleerd materiaal bevatten. Jaarlijks worden wereldwijd zo’n 19,3 miljoen ton oude banden gedumpt, waarvan alleen in Europa al meer dan 3,6 miljoen ton.