Lees verder
LandArt Diessen is geïnspireerd door biobased materialen. Tijdens de expositie van afgelopen jaar konden geïnteresseerden, naast de kunstobjecten zelf, ook kennismaken met biobased producten. Borden en bestek, biopolymeren om mosselbanken te vormen, textiel, verf, afwasproducten en zelfs de vierpersoonswagen van de TU Eindhoven. Wat blijkt? Bezoekers hebben al gehoord van de biobased economie, maar weten niet waar je deze biobased producten kan kopen. Deze reacties vormden aanleiding voor de publicatie “Biobased Economy: next steps” en een debat in Brussel begin maart.
Lambert van Nistelrooij

Wij willen de zichtbaarheid van de biobased-sector vergroten. Een voorstel is het introduceren van een uniform Europees biobased-keurmerk. Iedereen kent de drie groene pijlen die aanduiden dat een product recyclebaar is. Voor biobased producten onderbreekt dit echter. Hiermee weten we niet hoeveel procent van een product uit biobased materiaal bestaat. Bedrijven kunnen dit vrijwillig toepassen, maar daarmee neemt de verwarring toe.

Het is al te druk in ‘keurmerkland’. Toch breek ik een lans voor een Europees initiatief. Ik ken zo maar drie organisaties die momenteel een biobased ‘stempel’ leveren: het Nederlandse ‘Biobased content’, ‘DIN Gepruft’ en ‘Ok biobased Vinçotte’.

Een uniform keurmerk Europa-breed zou echter veel effectiever zijn en duidelijkheid scheppen voor het grote publiek. Zodra de consument de winkel inloopt moeten zij gelijk weten dat de eierdozen niet bijdragen aan de plastic soep in onze oceanen. Op die manier kunnen we het vertrouwen van de consument winnen en de sector de boost geven die het verdient. Ziet u brood in dit initiatief?

Lambert van Nistelrooij, Europarlementariër CDA/EVP-fractie