Lees verder
Van biomassa kun je niet alleen energie maken, maar ook hoogwaardige biobased materialen en chemicaliën. De overheid geeft echter een verkeerd signaal af door alleen de vergisting en verbranding van biomassa te subsidiëren.
Redactie / Nederland

Dat stelt de Nederlandse brancheorganisatie voor leveranciers en producenten van milieu- en watertechnologie ENVAQUA in de pas verschenen publicatie ‘Laten we samen leidend zijn’.

Op laboratorium- en pilotschaal is reeds aangetoond dat uit afvalwater heel goed hoogwaardige bioplastics zijn te maken, die ook nog eens biologisch afbreekbaar zijn. Opschaling brengt echter risico’s met zich mee.

Laaghangend fruit

ENVAQUA zegt in de publicatie zich zorgen te maken over de oneerlijke concurrentiepositie van bioplastics ten opzichte van biogas. Om de energiedoelstellingen voor 2020 te halen, plukt de overheid met haar energiesubsidies vooral laaghangend fruit, onder meer door de energiesubsidieregeling SDE+.

De hoogwaardige toepassing van reststromen blijft hierdoor achter. Zo worden de ontwikkeling en marktadoptie van biobased kunststoffen vertraagd door het overheidsbeleid. Daarnaast worden bedrijven die inzetten op circulaire technologie in hun exportambities gefrustreerd door knellende en vaak tegenstrijdige wetgeving.

Stimulerende overheid nodig

ENVAQUA-voorzitter Erwin Dirkse hierover: ‘We hebben een stimulerende overheid nodig. Een overheid die een praktische wetgeving opstelt. Een overheid die zowel energetische als milieutechnische innovaties ondersteunt. Én een overheid die innovaties ruimte biedt om ze in ons eigen land tot wasdom te laten komen zodat we een etalage zijn voor de rest van de wereld.’