Lees verder
Redactie / Delft

Het investeringsfonds SHIFT Invest stelt geld beschikbaar voor Green Basilisk, een spin-out van de TU Delft. Met dit geld kan Green Basilisk hun producten die zelf herstellend beton mogelijk maken, verder ontwikkelen.

De producten van de spin-out verlengen de levensduur van beton en zorgen voor een verlaging van onderhouds- en reparatiekosten en verkorting van downtime. De onderneming heeft een ‘self-healing agent’ ontwikkeld, die kan worden toegevoegd aan reparatieproducten of nieuw beton, en waarmee scheuren in beton gedicht kunnen worden. De agent bevat specifieke micro-organismen die kalksteen produceren op het moment dat ze in contact komen met water en zuurstof, waarmee een autonoom reparatiesysteem ontstaat.

‘Na succesvolle tests van de eerste producten op gebied van betonreparatie, maar ook nieuwbouw beton stelt deze investering Green Basilisk in staat om de organisatie verder uit te bouwen en internationaal door te groeien’, zegt Bart van der Woerd, CEO van Green Basilisk.

De technologie is ontwikkeld door Dr. Henk Jonkers en de TU Delft en wordt beschermd door vier patenten. Het zelfhelend reparatiesysteem wordt nu toegepast in verschillende producten voor zowel nieuwe als bestaande betonconstructies.  ‘We zijn onder de indruk van deze innovatieve biobased oplossing, die de potentie heeft om de bouwsector aanzienlijk te verduurzamen’, aldus Bram Ledeboer, Investment Partner bij SHIFT Invest.

Voor meer informatie, zie website Basilisk.