Lees verder
CO2-reductie is actueler dan ooit. Toch kost het vaak extra inspanningen en investeringen om innovaties op dit gebied op de markt te brengen. Daarom start in februari een nieuwe subsidieronde, de DEI 2019, waarin ook aanvragen mogelijk zijn voor pilot- en demonstratieprojecten op het gebied van CO2.
Redactie / Rijswijk

DEI staat voor subsidie Demonstratie Energie-Innovatie. De regeling bestaat al jaren, maar was oorspronkelijk alleen gericht op het demonstreren van energie-innovaties. De vernieuwde DEI-regeling geeft ook subsidie voor andere innovaties die bijdragen aan de doelen van het Klimaatakkoord.

De volgende thema’s kunnen in aanmerking komen:

  • CO2-reductie in de industrie: onder andere recycling, CCUS, infrastructuur;
  • aardgasloze bebouwing: innovaties gericht op aardgasloze wijken, gebouwen en woningen;
  • flexibilisering van het elektriciteitssysteem: transport- en distributienetten, grootschalige opslag/conversie met groene waterstof, batterijen of chemische componenten (zoals ammoniak of methanol);
  • ruimtelijke inpassing: grootschalige energieopwekking via wind en zon (op land), bij verkeersinfrastructuur (zoals spoor- en waterwegen), en grote PV-projecten in de gebouwde omgeving;
  • Energie-innovaties kunnen ook nog altijd aangevraagd worden in het kader van de DEI-regeling.

Begin februari worden ook de bekende TSE-regelingen (Topsector Energie) weer gepubliceerd waarbij weer volop aandacht is voor bijvoorbeeld energie-innovaties, biobased en groen gas-innovaties en hernieuwbare energie.

Op=op

De DEI-subsidie bestaat uit een bijdrage aan de projectkosten. Doorgaans vergoedt de subsidie 25% van de kosten bij pilots en 30 tot 45% bij demonstratieprojecten. Voor mkb-projecten is een extra toeslag van 10 of 20% mogelijk. Voor pilots van onderzoeksorganisaties kan de subsidie zelfs oplopen tot 80%. De maximale subsidie per project is meestal € 6 miljoen.

Snel aanvragen is wel noodzakelijk, want hierbij gelden de principes ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’ en ‘op=op’. Meer informatie is te vinden op de website van PNO Consultants.