Lees verder
De pluimvee(vlees)sector is een voorloper om zo energieneutraal mogelijk te produceren. Echter, energie is slechts een aspect. Ook zaken als dierwelzijn, het terugdringen van overlast voor omwonenden en de bedrijfsvoering moeten 'kloppen'.
Redactie / Lage Mierde

Dat stelt Ton van Korven, projectleider Bio-economie bij de ZLTO. ‘Mijn focus ligt voornamelijk op klimaat en milieu. Dan gaat het om afvalstromen, biomassa  verduurzamen van stallen, mestvergisting en alternatieve energiebronnen als wind en solar.’ Op het laatstgenoemde gebied hebben de landbouwsectoren in 2008 afspraken (Convenant Schone en Zuinige agrosectoren) gemaakt om hun CO2-emissie te reduceren. Het doel: een 30-procent reductie in 2020 (ten opzichte van 1990), onder meer door energiezuiniger te produceren en het aandeel hernieuwbare energie op te voeren tot 20 procent (1990-2020). De pluimveevleessector heeft volgens de meest recente monitoring (2014, RVO) de grootste stappen voorwaarts gezet. Zo is in de stallen is het gasverbruik gedaald van 1 miljoen m3 in 1990 naar 0,6 miljoen m3 in 2012. Van Korven: ‘Daarmee presteert de Nederlandse sector beduidend beter dan de Franse sector en iets beter dan onze Duitse collega’s. Beide landen zijn grote concurrenten, dus deze benchmark is belangrijk voor ons.’

Knoppen

Nu zijn er verschillende redenen waarom de pluimveevleessector grote vorderingen heeft gemaakt. Er zijn verschillende knoppen waaraan gedraaid kan worden, zoals onder meer de input (feed), de houderij en de output (vlees, mest e.d.). Door het kunstmestgebruik en grondbeslag (ruimte) neemt feed een groot aandeel van de CO2-emissie in beslag. In mindere mate geldt dit ook voor de houderij, lees de verwarming en verlichting van de stallen. Qua output zijn er verschillende mogelijkheden. Zo leidt de verduurzaming van het vlees (Beter Leven) tot een hoger energieverbruik (langere levensduur van de dieren, minder dieren per m2). Echter, door energiebesparende maatregelen en minder uitval/ziekte valt de CO2-belasting per kilogram vlees toch lager uit.

Lees het volledige artikel: Sector aardgas af