Lees verder
Yield10 Bioscience, een agro-biotechbedrijf uit de VS, heeft met succes prototypelijnen van het oliezaad Camelina Sativa (Huttentut) getest die PHA-bioplastics rechtstreeks in het zaad produceren.
Redactie / Woburn

PHA zijn natuurlijke polymeren, komen veel voor in de natuur en zijn volledig biologisch afbreekbaar in het milieu. PHA-polymeren worden momenteel geproduceerd door fermentatie van gemanipuleerde microben en worden toegepast in bioplastics, cosmetica, waterbehandeling en diervoederingrediënten.

Verschillende Camelina-lijnen werden op kleine percelen gekweekt op testlocaties in de VS en Canada. De niveaus van PHA geproduceerd in zaad op de twee verschillende locaties waren consistent en liepen op tot 6 procent PHA van het volwassen zaadgewicht, afhankelijk van de geteste plantlijn, wat een proof-of-concept demonstreert voor veldproductie van PHA in Camelina Sativa met behulp van de nieuwe technologie .

Op basis van deze resultaten heeft Yield10 twee PHA Camelina-lijnen geselecteerd voor veldtesten op grotere schaal in 2021, in afwachting van de afgifte van vergunningen in de VS. Naast het genereren van meer gegevens, is Yield10 van plan om de geschiktheid van de lijnen voor initiële commerciële activiteiten te bepalen.

Yield10 is van mening dat directe productie van PHA in zaad als bijproduct naast olie en eiwitmeel het potentieel heeft om de productie van PHA-bioplastics op landbouwschaal mogelijk te maken tegen kosten die overeenkomen met die van plantaardige basisoliën, om grootschalige acceptatie op de plasticmarkten te stimuleren. PHA-bioplastics kunnen worden gebruikt om een ​​breed scala aan volledig biologisch afbreekbare consumentenproducten te maken.

Europa

In Europa richt het onderzoeksproject COSMOS zich ook op genetisch bewerkte Camelina Sativa (en Crambe) om winstgevende, duurzame, multifunctionele, niet-transgene Europese oliegewassen te maken voor de productie van oleochemicaliën. COSMOS wordt gecoördineerd door Wageningen University and Research en gefinancierd door de EU in het kader van het Horizon 2020-programma.

Beeld: Sunday Pictures/Shutterstock