Lees verder
De Duitse deelstaat Baden-Württemberg trekt €1 miljoen uit voor onderzoek naar de klimaatneutrale productie van bioactieve koolstof uit hernieuwbare grondstoffen.
Redactie / Stuttgart

Het tweejarige onderzoeksproject wordt uitgevoerd door de vakgroep Conversietechnologieën van Hernieuwbare Hulpbronnen van de Universiteit van Hohenheim in Stuttgart en Carbonauten GmbH.

Dit bedrijf heeft technologie ontwikkeld voor de productie van actieve kool uit biomassa, waarbij CO2 permanent aan de atmosfeer wordt onttrokken en een overschot aan hernieuwbare energie wordt geproduceerd. In het gezamenlijke onderzoek wordt hiervoor een compacte en betaalbare installatiemodule ontwikkeld, die decentrale productie mogelijk maakt uit regionaal geproduceerde biomassa-reststromen. Dat voorkomt lange transportafstanden en kan nieuwe bronnen van inkomsten creëren in plattelandsgebieden.

Actieve kool is een veelgebruikt adsorptiemiddel voor chemicaliën en medicijnen, afvalwater- en uitlaatgasbehandeling of airconditioningtechnologie. China is ’s werelds grootste producent, maar gebruikt daarvoor grote hoeveelheden fossiele grondstoffen en fossiel opgewekte energie. “Wij zijn ervan overtuigd dat dit met ons systeem op een ecologisch duurzamere en zuinigere manier kan gebeuren”, zegt Torsten Becker, Managing Director van Carbonauten. “Bij de productie van bioactieve kool wordt de koolstof uit de biomassa voor lange tijd uit de koolstofkringloop gehaald. De vervanging van fossiele actieve kool spaart CO2-emissies uit en voorkomt milieuproblemen bij de productie.”

De Universiteit van Hohenheim heeft jarenlange ervaring met de productie van actieve kool en hoogwaardige koolstoffen. “Wij willen deze kennis graag in de praktijk brengen”, zegt Prof. Dr. Andrea Kruse van de vakgroep Conversietechnologieën van Hernieuwbare Hulpbronnen.

Beeld: carbonauten