Lees verder
De Brabantse start-up PeelPioneers gaat in Den Bosch een nieuwe fabriek bouwen voor de verwerking en bioraffinage van sinaasappelschillen die overblijven na het maken van vers sap.
Pierre Gielen

In de nieuwe fabriek gaat PeelPioneers straks honderdtwintigduizend kilo schillen per dag verwerken, een verdriedubbeling van de verwerkingscapaciteit van de huidige vestiging in Son. Ook het aantal medewerkers verdriedubbelt tot circa dertig.

“We gaan in Den Bosch niet alleen méér schillen verwerken, maar ook werken aan een meer volledige verwaarding, dus meer inhoudsstoffen”, zegt Sytze van Stempvoort, een van de oprichters van PeelPioneers. In de huidige fabriek in Son en Breugel worden dagelijks 40.000 kilo schillen verwerkt tot aroma’s, oliën en veevoeder. “Daar voegen we een portfolio aan functionele voedingsvezels aan toe. Denk aan ingrediënten voor vleesvervangers, bindmiddelen voor soepen en sauzen, de bakkerij-industrie, de zuivel. Maar ook flavonoïden: aroma’s en grondstoffen voor de confijterij-industrie. Ons R&D team is overigens alweer verder aan het kijken en we zien voldoende potentie voor nog verdere bioraffinage. Daar zijn we nog lang niet mee klaar.

Nederland is de nummer 1 importeur van citrusfruit ter wereld. Ook de consumptie van versgeperst sap per hoofd van de bevolking is hier hoog, al is die ook in andere Europese landen aan het stijgen. “Dat betekent dat er heel veel schillen overblijven, ook steeds meer in andere landen. Voor die groeiende biomassastroom hebben wij samen met Renewi een supply chain opgezet; we halen in heel Nederland schillen op, zodat ze niet meer in de verbrandingsoven belanden.”

Investeren

Een van de investeerders in de nieuwe fabriek is het nieuwe European Circular Bioeconomy Fund (ECBF), naast Stichting DOEN, bekend van de Postcodeloterij, en de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM). “Het is een goede tijd om te investeren”, zegt Peter Nieuwenhuizen, venture capital partner in het ECBF. “Het BNP is naar gedaald door de Coronacrisis en het is van enorm belang dat we investeren in de circulaire economie en in het talent van Europa: start-ups en scale-ups. Daarnaast is dit specifieke segment interessant nu de vega-meat kant in opkomst is.” Als voormalig CTO en Directeur Duurzaamheid van AkzoNobel Specialty Chemicals (Nouryon) kent Nieuwenhuizen PeelPioneers al jaren; het bedrijf nam ooit deel aan de Imagine Chemistry Challenge van AkzoNobel.

In totaal gaat het in dit geval om een investering van € 10 miljoen, verdeeld over de voornoemde investeerders, een subsidie van de Nederlandse overheid en een lening van de Rabobank. “De investering in PeelPioneers is relatief klein voor ECBF”, zegt Nieuwenhuizen. “Maar dit geeft ons wel een foothold in het bedrijf. Als de fabriek eenmaal draait en we moeten er straks nog twee bijbouwen, bijvoorbeeld in Parijs en Madrid, dan komen we erachteraan met een grotere investering.”

‘Bewijs je waardepropositie’

Van Stempvoort: “Ik zou ondernemers willen zeggen: je moet zeker groot durven dromen, maar in wat je aantrekt is het nuttiger voor jezelf om met relatief klein geld je waardepropositie te bewijzen en te zorgen dat je een ‘minimal viable product’ op de markt zet. Dan merk je ook hoe het is om elke dag feedstock te hebben, hoe het is om verkoop te doen, hoe is het om met een team te werken. Het is nog heel wat anders om zelf dag in dag uit met het zweet op je rug te moeten staan werken, dan om Powerpoints vol flashy businessplannen te presenteren.”

Beeld bovenaan: Richard A. McMillin/Shutterstock

De nieuwe fabriek van PeelPioneers in Den Bosch wordt ongeveer 3.000m2 groot, inclusief opslagloods. Dat is 10x zo groot als de ruimte die het bedrijf nu in Son heeft. Dagelijks leveren zes tot zeven vrachtwagens in totaal zo’n 120.000 kilo sinaasappelschillen aan vanuit het hele land. Ongeveer 80% van de inkomende biomassa wordt verwaard tot hoogwaardige ingrediënten, zoals vaten etherische olie, big bags met vezels en gehakte schillen voor de confijterij-industrie. Afgekeurde schillen worden tot diervoeders verwerkt, dus afvalstromen zijn er niet. Behalve productie, wordt ook R&D een belangrijke activiteit op de nieuwe vestiging. PeelPioneers is dus op zoek naar nieuwe medewerkers, maar staat ook open voor nieuwe partners.