Lees verder
Noord-Nederland moet hét circulaire kunststofcluster van Europa worden. Niet alleen als het gaat om recycling, maar ook op het gebied van de ontwikkeling van nieuwe biopolymeren. Dat is de ambitie van Chemport Europe, het bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheden in de drie noordelijke provincies.

Het initiatief werd eind november gepresenteerd tijdens een digitale workshop met de titel “Let’s make circular plastics work”. Daarbij spraken de betrokken partijen in Friesland, Groningen en Drenthe het commitment uit om structureel te gaan samenwerken om de kansen die de circulaire economie biedt te verwaarden, door actief te investeren in groene chemie, biobased polymeren en recycling.

“Met plastics hebben we een groot universeel thema te pakken. Het komt steeds hoger op de aandachtsladder”, zei kwartiermaker prof. Rob Hamer (Hademar Holding) tijdens het webinar. “Door regelgeving wordt de druk op het volledig sluiten van kunststof ketens steeds groter. Wij willen daarin vooroplopen en de Europese top zijn.”

Projectenportfolio

De kern van die samenwerking wordt gevormd door een projectenportfolio. Daarin zijn nu al 36 projecten opgenomen met een gezamenlijke investeringswaarde van € 320 miljoen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om projecten op het gebied van de nieuwe afbreekbare polymeren als PHA, de inzet van XL 3D printers, de upcycling van polyester, maar ook om groene chemie om bouwstenen voor biopolymeren te maken. De ambitie is dat dergelijke projecten gaan werken als een vliegwiel dat de economische ontwikkeling van de regio versnelt. Zo wordt verwacht dat er binnen tien jaar minstens 150 kleine en 5 grote ondernemingen worden aangetrokken met een totaal van circa 1 miljard aan nieuwe bedrijfsinvesteringen.

Het initiatief moet 6.000 nieuwe banen scheppen en leiden tot een integraal onderzoeks- en opleidingsplan. Kennisinstellingen gaan meer met elkaar samenwerken om de kennisinfrastructuur te optimaliseren en profileren zich als ‘De Universiteit van het Noorden’. Zo zette de Rijksuniversiteit Groningen samen met hogeschool NHL Stenden Hogeschool een hybride vakgroep op het gebied van duurzame polymeren. Prof. Katja Loos (RUG): “Het mooie daaraan is dat je op meerdere TRL-levels kunt samenwerken.”

De overheden (de drie provincies en de gemeenten Heerenveen, Het Hogeland, Delfzijl en Emmen) gaan zorgen voor het goed regelen van de randvoorwaarden daaromheen, zoals een aantrekkelijk vestigingsklimaat, vergunningen, huisvesting, mobiliteit, etc. Ook gaan zij de transitie ondersteunen door meer circulair in te kopen. Wethouder Hedwich Rinkes van gemeente Heerenveen: “Op die manier werken we niet alleen aan het oplossen van het plastics probleem, maar ook aan het verbeteren van het verdienvermogen en de werkgelegenheid.”

Actieplan

Naast de projectenportfolio is ook een actieplan in de maak waarin de eerste pijlers worden geïdentificeerd die het plan van de grond moeten tillen. Hamer: “Binnen de pijlers brengen we initiatieven uit de hoek van de chemie, recycling en biobased bij elkaar en zetten ze nog meer in hun kracht. Ik ben daar enthousiast over. Want hoe meer daadkracht, hoe meer kansen!”

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Chemport Europe.

Beeld bovenaan: Chemport Europe