Lees verder
Het moet anders! We moeten ons handelen drastisch wijzigen om een volhoudbare situatie voor onszelf te creëren, en de naderende afgrond te ontwijken. Deze onheilspellende geluiden bereiken ons steeds vaker, en gelukkig raakt een groeiend aantal mensen zich bewust hiervan. Maar weinigen weten wat er concreet moet gebeuren. Onze overtuiging: we moeten volledig in balans met de natuur leven; Re-Genereren! Waarom en hoe? Daarvoor verwijs ik graag naar de inspirerende documentaire: A farm for the future.
Olivier Lauteslager

Afgelopen najaar bekeek ik deze oude BBC docu uit 2009 voor de derde keer. Telkens raak ik bevlogen en hoopvol van het betoog, de beelden en de mooie oplossing die Rebecca Roskin mij als kijker voorspiegelt. Niets aan dit verhaal is verouderd of achterhaald. Het gaat over de noodzakelijke transitie van onze westerse landbouw. Bij Aldus focussen wij ons voornamelijk op verduurzaming van de bouwsector, maar ik zie veel belangrijke overeenkomsten in de ingrijpende oorzaken en oplossingen van deze landbouwrevolutie.

De enorme afhankelijkheid van fossiele grondstoffen (voor brand- meststoffen en pesticiden), de opschudding van een fundamenteel principe (niet meer ploegen) en de synergie met de natuur als oplossing (permacultuur) zijn 1 op 1 van toepassing voor de bouw. Hierbij een aantal belangrijke quotes uit de documentaire:

“De oliemens is aan het uitsterven!”
“Moderne landbouw is niet te handhaven vanwege de volledige afhankelijkheid van fossiele energie.”
“Ons voedsel druipt in olie!”
“Industriële landbouw heeft 10 calorien aan fossiele energie nodig om 1 calorie aan voedsel te produceren.”
“Opgetelde potentieel van verschillende duurzame energievoorzieningen zijn niet voldoende om huidige consumptieniveau in stand te houden”
“Huidige olietoevoer staat gelijk aan mankracht van 22 miljoen slaven 24uur per dag.”
“STOP met ploegen; daardoor dood je alle belangrijke organismes in de grond.”
“95% van voedsel is volledig afhankelijk van kunstmest voor industriële landbouw op dode grond.”
“Weides zijn voorbeeld van levende grond met uitbundige biodiversiteit en levendigheid.”
“Permacultuur biedt alternatief door doelbewust te ontwerpen waardoor arbeid en energie overbodig worden.”
“Bostuin imiteert groei van bos maar produceert meer eetbare soorten.”
“Tuinieren is het nieuwe landbouwen én efficienter; 5x zo veel opbrengst per m2 dan een grote boerderij”
“Biodiversiteit is cruciaal!”
“We moeten werken met de natuur ipv de natuur te bevechten”
De bouwsector is net zo afhankelijk van fossiele grondstoffen voor verwarming, elektraverbruik, transport en materialen. De impact op het milieu is enorm. De bouw is verantwoordelijk voor 50% van ons energieverbruik, 50% van de CO2 uitstoot, 40% van de afvalproductie en 25% van het weggebruik [uit Legolisering van de bouw; prof. Hennes de Ridder]. De bouwsector zal dus ook haar aanpak radicaal moeten wijzigen om een volhoudbare situatie te creëren. We moeten onder andere de bestaande en nieuwbouw energieleverend maken. We moeten huidige vanzelfsprekendheden zoals bijvoorbeeld betongebruik, gasaanluitingen en wisselstroom herzien. En we moeten op een natuurlijke manier onze bouwmaterialen in lokale kringlopen gaan organiseren door biobased te gaan bouwen. Nu begrijp je onze fascinatie en overtuiging voor biobased bouwen!

Veel kijkplezier en inspiratie gewenst. Heel graag vernemen wij waaraan jij je inspiratie ontleent!? Met positieve groet, Olivier Lauteslager

Bron
Zie ook www.aldus.nl en www.alduurzaam.nl