Lees verder
Insecten bevatten waardevolle inhoudsstoffen, zoals eiwitten, oliën en vetten die bruikbaar zijn voor humane- en diervoeding, maar ook voor non-food toepassingen, zoals cosmetica en bioplastics.
Redactie

De belangstelling voor insectenteelt groeit dan ook snel, maar de kennis is beperkt. Daarom opende HAS Hogeschool in ‘s-Hertogenbosch vorig jaar het Insectlab. Studenten en docenten doen hier in samenwerking met mkb-bedrijven onderzoek naar de kweek en toepassingsmogelijkheden.

‘We kweken insecten onder gecontroleerde omstandigheden’, zegt Arjan Borghuis, docent en onderzoeker. ‘Zo brengen we de insecten groot in twee klimaatcellen. Leveranciers van reststromen kunnen bijvoorbeeld laten analyseren hoe geschikt hun product is als mengvoeder voor de insectenkweek. Ook zijn er faciliteiten voor onderzoek naar de nutritionele waardes van insecten en voor het uitvoeren van eenvoudige chemische analyses.’

Onderzoek aan de HAS leverde al een reeks spraakmakende producten op, zoals pindakaas en bugadilla (falafel) op basis van insecteneiwit.