Lees verder
De biobased economie zorgt voor veel nieuwe vragen. In plaats van enorme stromen van homogene grondstoffen, zijn de nieuwe grondstoffen (vaak) verspreidt en verschillend. Daarom organiseren REWIN en Proefboerderij de Rusthoeve, de workshop 'The Collaboration Plan(t)'. Want de oplossing kan gevonden worden in samenwerking.

Voor de bijeenkomst zijn sprekers uitgenodigd om te vertellen over voorbeelden van biomassa, die zeer geschikt zijn voor de transitie naar de biobased economie. Aan bod komen: Sorghum (Walter de Milliano, Hoeve Dierkensteen), hennep (Daan Kuiper, Crop Eye) en miscanthus. Deze planten moeten worden gefractioneerd. Dit is waar (op kleine schaal) bioraffinage komt kijken. Marieke Bruins, van de WUR, zal vertellen over de verschillende technologieën en ontwikkelingen op dit gebied.

Mathijs van Campenhout (REWIN) zal uitleg geven over verschillende manieren van financiering van business cases waar meerdere partijen bij betrokken zijn. Cor van Oers legt uit welke rol de Biobased Innovations Garden kan spelen.

Tijdens de afsluitende borrel is er volop gelegenheid om te netwerken. De bijeenkomst richt zich op MKB’ers die zich bezighouden met bioraffinage en complexe waardeketens.

Programma

10:00 Aankomst en koffie
10:30 Welkom – Charlotte van Sluijs
10:45 BioBase4SME – Roel Koevoets – Introductie van de workshop en wat BioBase4SME is.
11:00 Sorghum – Walter de Milliano – Wat is Sorghum en wat heeft het te bieden.
11:20 Koffiepauze
11:40 Hennep – Daan Kuiper – De mogelijkheden van hennep.
12:00 Miscanthus – Wordt nog ingevuld.
12:20 Bioraffinage – Marieke Bruins – Wat zijn de ontwikkelingen in bioraffinage en welke mogelijkheden zijn er.
13:00 Lunch
14:00 Case Study – Wordt nog ingevuld.
14:40 Financieren van complexe waardeketens – Mathijs van Campenhout
15:10 Mogelijkheden in de Biobase Innovations Garden – Cor van Oers
15:30 Netwerken en tour door de tuin