Lees verder
Tijdens het laatste weekend van september vindt op Terschelling het jaarlijkse duurzaamheidsforum Springtij plaats. Drie dagen lang focussen overheid, ngo's, bedrijfsleven en samenleving op duurzaamheidsvraagstukken. Kennis wordt overgedragen, aanbevelingen geformuleerd en urgente onderwerpen worden aangepakt.

Het wordt deze keer keer eens geen digitaal evenement. Springtij is in overleg met de gemeente Terschelling en de veiligheidsregio zo georganiseerd dat het volledig voldoet aan de covid-19 veiligheidsmaatregelen. In een meer sobere vorm, met minder mensen, alles op 1,5 meter afstand, met gemarkeerde zitplekken, zoveel mogelijk buiten, met health check en vooraf reserveren van sessies. Sober, maar inhoudelijk sterk en in een omgeving die uitermate geschikt is voor veilige ontmoetingen in de buitenlucht: Terschelling.

Klimaatinnovaties uit de industrie

Het Instituut voor Duurzame Procestechnologie is partner van het Springtij Forum. ISPT en haar industriële partners bezoeken Springtij om klimaatinnovaties uit de industrie te verbinden met maatschappelijke vraagstukken. Deelnemers worden aangemoediggd om mee te denken over de dilemma’s waarmee de industrie wordt geconfronteerd bij het nastreven van een duurzame toekomst. Er zijn onder meer sessies over innovatie in industrie, food en de agrarische sector.

Onderwerpen die aan bod komen zijn onder meer wat er vanuit de overheid nodig is om elektrificatie in de Nederlandse industrie te stimuleren, wat er nodig is voor de aanvoer van waterstof en afvoer van CO2. Ook komt het recyclen van plastic verpakkingen, waarvan 50% nog steeds niet kan worden gerecycled, aan de orde.

Beeld: Sara Winter/Shutterstock