Lees verder
Onderzoekers aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) hebben een op dextrine (zetmeel) gebaseerd polymeer ontwikkeld dat het mogelijk maakt om een biologisch afbreekbaar zacht materiaal voor sensoren te maken.
Redactie / Groningen

Voor het hele productie proces zijn geen toxische oplosmiddelen nodig, en alle reactanten zijn biologisch, waardoor het nieuwe polymeer (ASSETm genoemd) volledig ‘groen’ is. De eigenschappen van dit materiaal zijn gemakkelijk aan te passen, met inbegrip van het moleculaire gewicht, de mechanische sterkte en de afbraaksnelheid.

Zachte, rekbare polymeren komen voor in verschillende soorten elektronische apparaten die biologische functies moeten registreren, zoals de hartslag of bloeddruk. In tegenstelling tot de traditioneel hiervoor toegepaste siliconen- en polyurethaanelastomeren is ASSETm goedkoper, gemakkelijker op te schalen en groener te produceren. Doordat het materiaal diëlektrisch is, kan het via wrijving zijn eigen energie opwekken. ASSETm valt binnen enkele weken tot enkele maanden uiteen. Het enige wat dan achterblijft zijn water en CO2.

Met dit materiaal werd een zelfvoorzienend aanraakapparaat vervaardigd met een snelle reactietijd van 60 ms, vergelijkbaar met een commerciële druksensor. De bedoeling is ASSETm in de toekomst te integreren in toepassingen voor wearables. Momenteel wordt onderzoek gedaan naar de 3D-printbaarheid en het zelfherstellend vermogen van dit materiaal.

Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift ACS Applied Materials & Interfaces.

Beeld: Andrey_Popov/Shutterstock