Lees verder
Biobased isolatiematerialen zijn veilig, berekenbaar en duurzaam. Ze scoren hoog met een beheersbaar brandgedrag en een grote opslagcapaciteit die vocht, koude en warmte goed kan bufferen.
Redactie / Gülzow

Dat meldt het Agentschap voor hernieuwbare hulpbronnen (Fachagentur Nachwachsende Rohstoffe, FNR), een onderdeel van het Duitse Federale Ministerie van Voedsel en Landbouw. Het is de conclusie van een interdisciplinair onderzoek met de titel ‘Meer dan isolatie alleen’, waar 12 partners uit de onderzoekswereld en talrijke industriële bedrijven en verenigingen bij waren betrokken.

Tot nu toe werd in de Duitse bouwvoorschriften en -normen geen rekening gehouden met het gebruik van duurzame hernieuwbare isolatiematerialen. Als ze toch werden toegepast, waren daar vaak uitgebreide en kostbare individuele tests voor nodig. De materiaalgegevens en berekeningsmethoden die nu zijn vastgesteld, kunnen worden opgenomen in verordeningen. Dat vereenvoudigt het bouwen met biobased isolatiematerialen in bouwprojecten en maakt het mogelijk om het gebruik daarvan te standaardiseren.

Het onderzoeksteam onder leiding van het Fraunhofer-Institut für Holzforschung, Wilhelm-Klauditz-Institut (WKI), heeft bio-gebaseerde isolatiematerialen op zes gebieden onder de loep genomen: brandbeveiliging en gloeigedrag, geluidsisolatie, thermische isolatie, vochtbescherming, duurzaamheidsanalyses en emissies.

Voorspelbaar en beheersbaar

Opvallend is dat biobased isolatiematerialen zeer goed scoren op brandveiligheidsaspecten. Waar op aardolie gebaseerde harde schuimen bijvoorbeeld extreem snel branden, met zeer sterke, donkere rookvorming en smelt- en druppelbrand, branden de onderzochte biobased isolatiematerialen relatief langzaam, met weinig rookontwikkeling en zonder afdruipen. Branden in gebouwen met deze materialen zijn voorspelbaarder en beter beheersbaar, vooral in de beginfase.

Natuurlijke isolatiematerialen zijn bovendien in staat om kortstondige vochtschommelingen veel beter te bufferen dan minerale materialen en fossiele hardschuimen. Dit heeft een positief effect heeft op de bescherming tegen warmte, koude en vocht. Deze eigenschappen maken vooral houtconstructies en dakuitbreidingen veiliger.

Het volledige eindverslag van het onderzoek is nu beschikbaar als pdf, zie de link hieronder.

Beeld: Vadim Axel/Shutterstock