Lees verder
Samen met regionale partners ontwikkelt het industriële bedrijf VDL een elektrolyseapparaat, dat ervoor moet zorgen dat groene waterstof een betaalbaar alternatief wordt voor fossiele bronnen, meldt de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM).
Redactie / Eindhoven

De industrie gebruikt ongeveer een derde van al het aardgas in Nederland. Voor hogetemperatuurprocessen is elektrificatie nu eenmaal geen optie. Groene waterstof is wél een duurzaam alternatief, volgens Marius Ponten, Director of Corporate Innovation bij VDL. En dat niet alleen voor energie-intensieve productieprocessen. “Je kunt waterstof ook gebruiken als grondstof voor de productie van kunststof en kunstmest.”

Op dit moment zijn de productiekosten van waterstof hoog. Daarbij wordt niet alleen veel elektriciteit gebruikt, ook de electrolysers zijn nog duur. “Als maakpartij denken we hier het verschil te kunnen maken”, vertelt Ponten. “Wij willen een electrolyser ontwikkelen die goedkoper en efficiënter is, zodat de kostprijs van waterstof omlaag kan.” Allereerst wordt daarbij gekeken naar de kosten van componenten en assemblage. Samen met het Eindhoven Institute for Renewable Energy Systems (EIRES) van de TU/e en wetenschappelijk onderzoeksinsitituut DIFFER wordt ook gekeken naar de best bruikbare technologie. En met chemiebedrijf en waterstofproducent Nobian werkt VDL samen vanwege de marktkennis van dat bedrijf. De provincie Noord-Brabant kende het consortium inmiddels een subsidie toe voor een uitgebreid haalbaarheidsonderzoek.

Ponten ziet niet alleen een duurzaamheidsimpact van het project, maar ook economische kansen voor Brabant. De verwachte Europese vraag naar waterstof in 2030 is namelijk twintig keer groter dan de huidige wereldwijde productiecapaciteit. “Er is dus genoeg ruimte in deze markt, en Brabant is met haar hightech- en maakindustrie uitstekend gepositioneerd om hier wereldwijd een onderscheidende rol in te spelen.”

Beeld: petrmalinak/Shutterstock