Lees verder
Nederlandse consumenten zijn matig positief over een persoonlijk emissiehandelssysteem om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Zo’n systeem is alleen acceptabel onder voorwaarde dat bedrijven meer gaan betalen voor hun CO2-emissies, blijkt uit onderzoek van TNO.
Redactie / Delft

Bij het terugdringen van de uitstoot van energie-gerelateerde broeikasgassen zetten overheden vooral in op energiebesparing en hernieuwbare energie. Daarnaast is CO2-opslag een serieuze optie en wordt er opnieuw gesproken over kernenergie. Dure oplossingen, terwijl het ook mogelijk is om de burgers mee te laten betalen aan de energietransitie via een persoonlijk emissiehandelssysteem. Gezinnen die meer CO2 uitstoten, worden daarbij extra belast.

Met een enquête onderzocht TNO of daar draagvlak voor is. Dat bleek aanvankelijk matig (circa 36%), zeker in vergelijking tot maatregelen als energiebesparing en het inzetten van hernieuwbare energie (beide meer dan 90%). Alleen als de kosten ‘eerlijk’ worden verdeeld is er een krappe meerderheid voor zo’n systeem (51%). Over een variant waarbij bedrijven meer voor hun CO2-uitstoot gaan betalen, is echter tweederde (67%) positief.

In het onderzoek zijn 1200 respondenten benaderd. Zij kregen een vragenlijst over een systeem met gratis emissierechten, die genoeg zouden moeten zijn voor een gemiddeld huishouden. Voor energie in huis, autobrandstoffen, maar ook bijvoorbeeld voor vliegtickets en het eten van vlees moeten zij rechten inleveren of bijbetalen.

Het volledige onderzoeksrapport is te vinden op website van TNO.

Beeld: Yevhen Prozhyrko/Shutterstock