Lees verder
Internationale energie- en klimaatleiders van 's werelds grootste economieën nemen op 31 maart deel aan de IEA-COP26 Net Zero-top om het momentum achter schone energie te versnellen en te onderzoeken hoe landen doeltreffender kunnen samenwerken om hun broeikasgasemissies tot netto nul te reduceren.
Redactie / Glasgow

De Net Zero-top, die gezamenlijk wordt georganiseerd door uitvoerend directeur Fatih Birol van het IEA en voorzitter Alok Sharma van COP26, is een kritieke mijlpaal op de weg naar de klimaattop COP26 in Glasgow in november en omvat een dynamische dialoog tussen de belangrijkste economieën van de wereld, die ook grote uitstoters zijn. Tot de deelnemers behoren de speciale gezant van de Amerikaanse president voor het klimaat John Kerry, de Chinese speciale gezant voor klimaatverandering Xie Zhenhua, de uitvoerende vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans en de Indiase minister van Nieuwe en Hernieuwbare Energie Raj Kumar Singh.

De top wordt bijgewoond door vooraanstaande energie- en klimaatleiders uit landen die samen goed zijn voor het overgrote deel van de wereldwijde energievraag en broeikasgasemissies. “Meer dan 120 regeringen hebben aangekondigd dat zij tegen het midden van deze eeuw hun emissies tot nul willen terugbrengen. Er moet nu enorm veel gebeuren om de ambities om te zetten in realiteit: langetermijndoelstellingen alleen zullen niet volstaan, zoals de recente opleving van de wereldwijde CO2-uitstoot aantoont,” aldus Fatih Birol, uitvoerend directeur van het IEA.

“Om onze klimaatdoelstellingen binnen bereik te houden, moeten de komende tien jaar een decennium van resultaten zijn, niet van overleg. Daarom dringt het VK, als gastheer van COP26, aan op een veel sterkere internationale samenwerking inzake klimaatverandering als een van zijn topprioriteiten,” zegt Alok Sharma, de COP26-voorzitter.

Routekaart voor de energiesector

Om landen te helpen hun ambities om te zetten in coherente maatregelen in de praktijk, zal het IEA op 18 mei ’s werelds eerste uitgebreide routekaart voor de mondiale energiesector publiceren om tegen 2050 tot een netto-nulemissie te komen. Deze unieke IEA-analyse, die in opdracht van het voorzitterschap van de Britse regering is opgesteld voor COP26, zal een essentiële basis vormen voor het bereiken van een wereldwijde consensus over het bereiken van netto-nul-emissies, en zal als basis dienen voor de besprekingen tijdens COP26 in november en daarna.

Bekijk de top live, op 31 maart van 12.00-15.00 CEST op de IEA-website.

Beeld: TR STOK/Shutterstock