Lees verder
Staan de Nederlandse akkers binnenkort vol met lupinen? Wel als het aan veredelaar Vandinter Semo en de Hanzehogeschool Groningen ligt. Vandinter Semo verwierf recent het kwekersrecht voor het nieuwe Andes Lupine ras COTOPAXI: een van de vier soorten lupine voor menselijke consumptie.
Redactie / Groningen

“Andes Lupine is een van de ‘verloren gewassen van de Inca’s’, net als quinoa en chia’, zegt Rob van Haren, hoogleraar Transitie Bioeconomie aan de Hanzehogeschool Groningen. Het is een duurzaam alternatief voor soja vanwege het vergelijkbare olie- en eiwitgehalte en de bijdrage die het gewas levert aan biodiversiteit en bodemverbetering.

In 2015 startte Van Haren samen met andere partners het Europese onderzoeksproject LIBBIO, voor de ontwikkeling van de toeleveringsketen van lupine uit de Andes en de bioraffinage ervan. Dit project werd gefinancierd door de Bio-Based Industries Joint Undertaking (BBI JU) onder het Horizon 2020-programma.

Stroomversnelling

Dankzij deze samenwerking raakte de ontwikkeling in een stroomversnelling. Bert-Jan van Dinter, directeur Vandinter Semo: “Het verkrijgen van kwekersrecht in Europa binnen 5 jaar onderzoek is uniek. COTOPAXI is het eerste ras dat voortkomt uit ons nieuwe veredelingsprogramma. Dit werd mogelijk gemaakt door een voorkweekcollectie Andes Lupine die is opgezet door Kiemkracht, de innovatiealliantie van Productschap Akkerbouwproducten en het Innovatienetwerk van het Ministerie van Landbouw. De komende jaren willen we gaan veredelen op eigenschappen als zoetheid (laag alkaloïden), vroegheid en gewasopbrengst.”

De teelt van Andes Lupine in Europa is kansrijk. Zo groeit het gewas onder vergelijkbare omstandigheden als de aardappel, terwijl de olie- en eiwitgehaltes vergelijkbaar zijn met die van sojabonen. Hierdoor kan de Andes Lupine COTOPAXI bijdragen aan het inkomen van boeren, duurzame en kringlooplandbouw, winstgevende verwerking en bioraffinage en duurzame natuurlijke producten voor Europese consumenten.

De olie uit dit gewas heeft een uitstekende vetzuursamenstelling en is zowel geschikt voor voedseltoepassingen zoals margarines en mayonaises als voor cosmetische toepassingen, denk aan producten voor haar- en huidverzorging en lippenstiften.

De boon is ook rijk aan eiwitten, oligosacchariden, alkaloïden en bioactieve componenten. Zo kunnen Andeslupine-eiwitten worden gebruikt als functionele voedselingrediënten en als diervoeder. De oligosacchariden hebben functionele voedseltoepassingen vanwege hun fermentatieve (prebiotische) potentieel in de menselijke dikke darm. Alkaloïden zijn interessant vanwege hun medische potentieel als geneesmiddel tegen kanker en als biologisch afbreekbare natuurlijke gewasbeschermingsmiddelen. Bioactieve stoffen uit de Andes Lupine zijn geschikt als ingrediënt in cosmetica tegen veroudering en in functionele voedingsmiddelen.

Zie ook:

Beeld: Vandinter Semo