Lees verder
Verkeersborden, bushokjes en voetgangersbruggen; biocomposieten worden steeds meer toegepast. Maar hoe zit het met de end-of-life verwerking van deze biobased bouwmaterialen? Daar voert het Centre of Expertise Biobased Economy momenteel een onderzoek naar uit.
Redactie / Breda

Biocomposieten bestaan meestal uit een mengsel van diverse grondstoffen. Zo gebruikt fabrikant NPSP in zijn biocomposieten furaanhars en polyester/styreen, samen met een mengsel van biovezels en een vulstof. Momenteel lopen diverse projecten om te onderzoeken op welke manier deze mechanisch en chemisch te recyclen zijn, maar ook naar een mogelijkheid om de thermohardende bioharsen biologisch zijn af te breken, door middel van schimmels

Schimmels zijn in staat om een uitgebreide cocktail aan enzymen te produceren, waardoor ze ook op zeer moeilijk afbreekbare materialen kunnen leven. Miao Miao Zhou, docent-onderzoeker bij de Avans Academie voor Gezondheid en Technologie, is op zoek naar de juiste schimmel die in staat is om een cocktail te leveren die de beste ‘eter van hars’ is. De volgende fase wordt het zoeken naar een hoogwaardige toepassing voor hergebruik. Te denken valt aan een vast myceliumproduct als bouwmateriaal of verpakking, of het opzuiveren van een enzymencocktail richting industriële processen of schoonmaakmiddelen.

Meer over het onderzoeksproject is te vinden op de CoE BBE website.

Beeld: Christoph Burgstedt/Shutterstock