Lees verder
Eenentwintig nieuwe leden uit de industrie zijn onlangs officieel toegetreden tot het Bio-Based Industries Consortium (BIC). Het is demonstratief voor de aanhoudende belangstelling van de industrie voor financieringsinstrumenten voor bioeconomische investeringen.
Redactie / Brussel

De nieuwe leden zijn: A4F – Algae for Future (Portugal), Acies Bio (Slovenië), AEP Polymers (Italië), Alginor (Noorwegen), Arbiom (Frankrijk) , Biosynthia (Denemarken), Braskem (Brazilië), Capax Biobased Development (België), Cellicon (Nederland), Citrique Belge (België), CMP – Commercial Mushrooms Producers Ltd (Ierland), CRCF – Centro Ricerche per La Chimica Fine (Italië), Enginzyme AB (Zweden), Fermentalg (Spanje), Fortum (Finland), Graanul Invest (Estland), Haldor Topsøe (Denemarken), Nova Pangaea Technologies (VS), Planet Bioplastics (Italië), Process Design Center (Nederland) en Procter & Gamble (VS).

Onder deze nieuwe leden bevinden zich zowel grote multinationals als MKB-bedrijven en clusters. Ze omvatten het volledige geografische spectrum van het Europese continent, van Ierland tot Estland, van Portugal tot Finland, tot in de Verenigde Staten en Brazilië.

‘De toestroom van nieuwe leden toont de centrale rol van de BBI JU bij het creëren van sectoroverschrijdende partnerschappen en het benutten en stimuleren van investeringen in de circulaire bioeconomie’, zegt Dirk Carrez, directeur van het BIC. ‘Nieuwe leden geven een extra dimensie aan onze rol bij het opzetten van nieuwe en innovatieve waardeketens, het bevorderen van nieuwe investeringen en het stimuleren van banen en groei in de bio-economie. ‘

Belangstelling van buiten EU

De nieuwe leden van BIC tonen ook een groeiende belangstelling aan van niet-EU-industrieën om toegang te krijgen tot financiering voor investeringen in de Europese bioeconomie. Bovendien is onder de nieuwe leden een groeiend aantal vertegenwoordigers uit de snelgroeiende primaire productiesectoren, zoals aquacultuur, visserij en landbouw, levensmiddelen en diervoeders.

Het steeds breder wordende ledenbestand van BIC biedt nieuwe mogelijkheden om duurzame synergieën tussen sectoren tot stand te brengen en de basis te leggen voor nieuwe biobased waardeketens, waarvan er naar verwachting meer dan honderd tegen 2020 worden gecreëerd.

Daarnaast toont het groeiende lidmaatschap van BIC ook de impact van de BBI JU en het belang ervan voor het nemen van investeringsbeslissingen voor de industrie, in de Europese bioeconomie. De cijfers spreken voor zichzelf; de laatste investeringscijfers bevestigen dat BIC-leden hun investeringsplannen in de bio-economie meer dan verdubbeld hebben, van € 2,1 miljard in 2014 tot € 5,5 miljard in 2018.