Lees verder
Regelgeving is één van de grootste hobbels voor biobased innovatie, naast geld. Dat zei Petra Koenders, directeur van de Green Chemistry Campus (GCC) gisteren (24 januari) op de website Breda Vandaag.
Redactie / Breda

Regelgeving kan de innovatie fors vertragen. Zo gelden voor het werken met productie-reststromen dezelfde regels als voor afvalverwerking. Een vergunning krijgen om diezelfde reststroom te gebuiken als nieuwe grondstof, kost ondernemers een jaar. Dat is kostenverhogend en demotiverend.

Koenders wijst er ook op dat biobased voedselverpakkingen aan eisen moet voldoen die in de jaren vijftig zijn opgesteld voor op olie gebaseerde plastic verpakkingen. Een biobased frietbakje dat is gemaakt van de reststroom van aardappelproductie moet dus net als een fossiel bakje bestand zijn tegen inhoud van 120 graden celsius. ‘Het kostte de Oosterhoutse producent Rodenburg tien jaar om die regels veranderd te krijgen. Dat is killing’, aldus Koenders.

Het volledige interview is te lezen op Breda Vandaag.