Lees verder
Hergebruik van ongebruikelijke grondstoffen lijkt de rode draad voor de New Material Award 2018 te zijn. Deze tweejaarlijkse prijs voor innovatieve materialen wordt georganiseerd door Stichting DOEN, Fonds Kwadraat en Het Nieuwe Instituut.
Redactie / Amsterdam

Met de New Material Award en de bijbehorende publieke presentaties in Eindhoven en Milaan willen zij bijdragen aan de ontwikkeling van duurzame materialen, circulaire economie en innovatieve technieken. Daarnaast stimuleert de New Material Award creativiteit en talent.

Deels biobased

Kunstenaars, ontwerpers en architecten leveren voor deze zevende editie een schat aan nieuw materiaal op basis van bestaande én ongebruikelijke grondstoffen, deels biobased. Zo maakt Basse Stittgen objecten van koeienbloed en verspreidt daarmee een boodschap tegen verspilling. Stittgen werkte eerder samen met Wageningen Universiteit en Research. Ekaterina Seminova maakt bioplastic van melk en brengt dat aan op keramiek. Sanne Visser verwerkt menselijk haar tot touw. Eric Klarenbeek en Maartje Dros ontwikkelden een bioplastic op basis van algen (zie foto). Het materiaal vervangt ‘fossiele’ plastics en absorbeert CO2 tijdens het productieproces.

Alle genomineerde objecten en materiaalstudies zullen te zien zijn tijdens Dutch Design Week Eindhoven (20 -28 oktober). Dan wordt ook bekend gemaakt wie de winnaar van de New Material Award 2018 is en welke genomineerde een fellowship aangeboden krijgt bij Het Nieuwe Instituut.

In de jury van de New Materials Award zitten Lex ter Braak, voormalig directeur van de Jan van Eyck Academie in Maastricht (voorzitter), Irene Colicchio, sustainability engineer bij DSM, Rianne Makkink, oprichter en directeur van architecten- en ontwerpbureau Studio Makkink & Bey uit Rotterdam en Arnold Tukker, professor afdeling Industriële Ecologie en directeur Centrum voor Milieuwetenschappen (CML) aan de Universiteit Leiden.