Lees verder
Een onderzoeksteam van NHL Stenden, KNN Bioplastics, SymbioShape en de Rijksuniversiteit Groningen heeft een nieuwe biobased acrylaathars voor 3D printers ontwikkeld, die onder invloed van uv-licht uithardt.
Redactie / Emmen

Volgens de onderzoekers bestaat de innovatieve inkt uit tot 67% biobased grondstoffen en is deze te produceren tegen een concurrerende kostprijs. De inkt is getest op een commerciële stereolithografische 3D printer van Autodesk.

In vergelijking met 3D objecten die zijn geprint met commercieel verkrijgbare niet-biobased harsen, zijn de resultaten uitstekend. ‘Met deze ontwikkeling komt het gebruik van duurzame materialen in 3D-printen een stap dichterbij’, zegt Vincent Voet, lector Duurzame Kunststoffen van NHL Stenden Hogeschool.

Schaarste

Voet et al. publiceerden een artikel over het nieuwe bioacrylaat in het vooraanstaande wetenschappelijke tijdschrift ACS Omega van The American Chemical Society. Daarin staat dat er een schaarste is aan biobased lichtgevoelige harsen die uit hernieuwbare grondstoffen zijn geproduceerd. Er zijn maar twee door andere onderzoekers ontwikkelde bioacrylaten bekend. Deze zijn echter geen van beiden getest op commerciële 3D printers.

De ontwikkeling van deze nieuwe hars en de publicatie in ACS Omega zijn het resultaat van een intensieve samenwerking tussen het lectoraat Duurzame Kunststoffen van NHL Stenden, de onderzoekgroep Macromolecular Chemistry and New Polymeric Materials van de Rijksuniversiteit Groningen, KNN Bioplastic en SymbioShape. Het project is medegefinancierd door de provincie Friesland vanuit het Fryslân Fernijt programma, het ministerie van Economische Zaken, NWO en het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN).

De publicatie is openbaar en te lezen op de website van ACS Omega.