Windesheim werkt als kennisinstelling aan kwalitatief hoger onderwijs, onderzoek en ondernemen. Met ruim 22.000 studenten, duizenden cursisten en 2.000 medewerkers in de vestigingsplaatsen Zwolle en Almere is Windesheim één van de grotere hbo-instellingen in Nederland.

Samen met brancheorganisatie NRK en Wavin is het lectoraat Kunststoftechnologie opgericht om het onderzoek en onderwijs in de rubber- en kunststofverwerking te combineren.  Het lectoraat neemt in Nederland een unieke positie in, omdat het inspeelt op de vraag van de (kunststof)industrie naar goed opgeleide technici , waardoor de (internationale) concurrentiepositie van het bedrijfsleven in Oost-Nederland, maar ook daarbuiten, wordt versterkt. Het bedrijfsleven wordt dan ook als maatschappelijke partner direct betrokken bij het onderwijs- en onderzoeksprogramma.

Er wordt door het lectoraat Kunststoftechnologie toepassingsgericht onderzoek verricht op het gebied van het verwerken van (thermoplastische) kunststoffen en composietmaterialen. Duurzaamheid en mens- en milieugericht denken staan hierbij centraal. Onderzoeksthema’s zijn hybride ontwerp, duurzaam produceren, 3D printing en circulaire economie. Deze onderzoeksactiviteiten richten zich op het overbruggen van de kenniskloof tussen kunststoftechnologie en onderwijs.

Binnen Windesheim werkt het lectoraat nauw samen met de opleidingen Werktuigbouwkunde, Industrieel Product Ontwerp en Civiele Techniek. Hierbij ligt het accent op procesoptimalisaties voor de kunststofverwerkende industrie, ontwerp in kunststoffen en composiet in machinebouw en civiele toepassingen. Daarnaast heeft het lectoraat de inhoudelijke verantwoordelijkheid voor twee minoren (Polymer Product Engineering in Zwolle en Composiet in Almere). Ook heeft het samen met hogeschool Stenden de in Nederland unieke masteropleiding Polymer Engineering opgezet.

Meer informatie over ons onderzoeks- en opleidingsprogramma en onze deskundigen is te vinden op de website van het lectoraat Kunststoftechnologie.