Lees verder
Van oudsher is Suiker Unie een biobased bedrijf. Niet alleen produceert het suiker voor humane consumptie, maar ook benut het de reststromen voor food, feed en non-food. Richting chemie liggen dan ook de nodige wegen open, volgens Frank van Noord, directeur R&D bij Suiker Unie.
Dinteloord

‘We willen alle componenten van de suikerbiet optimaal en duurzaam tot waarde brengen in verkoopbare producten. Daartoe heeft de biet een aantal bijzondere eigenschappen. De belangrijkste is dat de suikerbiet, vergeleken met andere gewassen, weinig lignine bevat’, legt Van Noord uit. ‘Daardoor zijn de afzonderlijke bestanddelen van de biet relatief eenvoudig uit elkaar te halen en te gebruiken. Zo kunnen uit bietenpulp verschillende nuttige producten gehaald worden, bij voorbeeld de zoetstof arabinose, vezels die nanoplastics in wasmiddelen kunnen vervangen of galacturonzuur als bouwsteen voor polymeren. De mogelijkheden zijn legio.’

Samenwerken

Kansen zijn er volop, maar Suiker Unie, onderdeel van Royal Cosun, heeft niet de expertise in huis om deze wegen alleen te bewandelen. ‘Die kansen kan je pas echt benutten door intensief samenwerken. Samen met de onmisbare inbreng van chemiebedrijven, kan dit leiden tot succesvolle innovatieve groene chemicaliën en materialen. Tot vruchtbare business cases waarin de P van Planet samen optrekt met de P van Profit’, aldus Van Noord. Dit alles moet samenkomen in het Cosun Innovation Center, dat op dit moment wordt gebouwd op Nieuw-Prinsenland.

Van Noord nodigt chemiebedrijven dan ook van harte uit om met Suiker Unie samen te werken. ‘Denk met ons mee over nieuwe biobased producten en materialen uit de suikerbiet. Over groene innovaties, waarmee ook u een groene toekomst binnentreedt.’

Bekijk de volledige oproep van Frank van Noord in de video bovenaan dit artikel.

Deze video is een productie van Agro&Chemie TV