Lees verder
Toenemende vergrijzing leidt tot het wegvloeien van kennis uit de kunststofindustrie. Daarom is het noodzakelijk goed opgeleide mensen met een brede kennis van kunststof op te leiden. Dat zegt Geert Heideman, lector aan de Hogeschool Windesheim en opleidingscoördinator van de nog relatief nieuwe HBO Masteropleiding Polymer Engineering.
Redactie / Zwolle

Steeds meer experts gaan met pensioen en nieuwe aanwas is er niet, omdat Nederland geen specifieke kunststofopleidingen kent, stelt Heideman. Wel zijn er afzonderlijke opleidingen op het gebied van Werktuigbouwkunde, Chemie en Chemische Technologie. ‘Maar het snijvlak tussen deze drie, waar kunststoftechnologie zich begeeft, laten we links liggen.’

Dat was voor de lectoraten Kunststoftechnologie van Hogeschool Windesheim in Zwolle en Duurzame Kunststoffen bij NHL Stenden in Emmen aanleiding om een nieuw curriculum op te zetten, waaraan inmiddels ook de Rijksuniversiteit Groningen, Wageningen Universiteit en de Universiteit Twente meewerken.

Drie richtingen

De HBO Master Polymer Engineering verenigt feitelijk drie afstudeerrichtingen, op meerdere niveaus verweven met de circulaire / biobased economy en duurzaamheid:

  • materiaalkunde, ofwel polymeerchemie (specialisme van Groningen en Wageningen);
  • verwerking (specialisme van de Universiteit Twente);
  • ontwerpen met materialen (zoals matrijsontwerp, recycling of additive manufacturing / 3D printen).

De lesstof is zeer uitgebreid. Toch is de opleiding ook vooral praktisch. ‘In ieder blok doen we een week praktijkonderwijs. Ook een werktuigbouwer moet één keer zelf een polymeer hebben gesynthetiseerd. Iedereen moet dat proces door, op het lab, in de zuurkast. En een chemicus moet minstens één keer aan de spuitgietmachine of de extruder hebben gestaan’, aldus Heideman. Dit bevordert het begrip tussen de diverse specialismen.