Lees verder
Volgens recent onderzoek van Foodwatch bevatten foodverpakkingen vaak toxische bestanddelen, die in de voedingsmiddelen kunnen terechtkomen. De inkt van Green4Print is een welkome uitzondering; deze bestaat van 84 tot 98 procent uit biobased stoffen, zoals zetmeel of plantaardige oliën.
Bergen op Zoom

Green4Print uit Halsteren heeft als missie het printdeel van de verpakkingsindustrie te verduurzamen, specifiek als het gaat om de voedingsmiddelensector. Daarvoor ontwikkelt en produceert het bedrijf (grotendeels) circulaire grafische gebruiksmaterialen (Cradle to Cradle) voor flexo- en offsetdruktechniek. Inkt maakt maximaal 2 procent van de drukwerkprijs voor verpakkingen in beslag. Hierdoor kunnen bedrijven een verduurzamingsslag maken zonder dat dit een enorme impact heeft op hun marges.

Volgens Cor van Loenhout, mede-eigenaar van Green4Print, zijn de inkten van Green4Print hoogwaardiger dan de spotgoedkope inkten uit Azië, waardoor minder product nodig is voor hetzelfde resultaat. ‘Daarnaast besparen drukkers op hun energie- en afvalkosten omdat onze inkten een minder inschiet (extra papier voor het instellen van drukpersen, red.) nodig hebben. En dat heb ik het nog niet eens over de geringere milieu-impact van onze producten: geen uitstoot vluchtige stoffen en een aanzienlijke reductie van de CO2-uitstoot.’

Behalve als producent, profileert Green4Print zich ook als kenniscentrum voor de grafische industrie. Het is inmiddels ook bezig met onderzoek naar pigmenten op basis van biomassa, zoals meekrap of zeewier.