Lees verder
Het Europees parlement heeft vandaag (18 juni) een wet aangenomen die criteria vastlegt voor duurzame investeringen. Tot nu toe konden banken, verzekeraars en pensioenfonds zelf bepalen wat ze een ‘groene’ belegging vonden, met ‘greenwashing’ tot gevolg.
Redactie / Brussel

De nieuwe wet maakt daar niet alleen korte metten mee, maar geeft de Europese Commissie zelfs een mandaat om te beslissen welke investeringen schadelijk zijn voor het milieu.

“Het uitfaseren van deze activiteiten en investeringen is net zo belangrijk voor het bereiken van klimaatneutraliteit als het ondersteunen van koolstofarme activiteiten”, aldus de rapporteur van de Economische Commissie, Bas Eickhout (GroenLinks).

Zes doelen

De wet stelt zes milieudoelstellingen vast en staat toe dat economische activiteiten worden aangemerkt als ecologisch duurzaam als ze bijdragen aan ten minste één van de doelstellingen zonder de andere aanzienlijk te schaden:

  • beperking van klimaatverandering;
  • aanpassing aan klimaatverandering;
  • duurzaam gebruik en bescherming van water en mariene hulpbronnen;
  • transitie naar een circulaire economie, inclusief afvalpreventie en het vergroten van het gebruik van secundaire grondstoffen;
  • preventie en bestrijding van verontreiniging; en
  • bescherming en herstel van biodiversiteit en ecosystemen.

Het vaststellen van duidelijke Europese ‘groene’ criteria voor investeerders is van cruciaal belang om meer publieke en particuliere financiering aan te trekken, zodat de EU tegen 2050 koolstofneutraal kan worden, wat de bedoeling is van de Europese Green Deal. De Commissie schat dat Europa ongeveer € 260 miljard per jaar aan extra investeringen nodig heeft om zijn klimaat- en energiedoelstellingen voor 2030 te halen.

Doorbraak

“De taxonomie voor duurzame investeringen is waarschijnlijk de belangrijkste ontwikkeling voor financiën sinds de uitvinding van het boekhouden”, zegt de hoofdonderhandelaar van de Milieucommissie, Sirpa Pietikainen (EVP, FI). “Het wordt een doorbraak in de strijd tegen klimaatverandering.”

De nieuwe wet gaat in na publicatie en wordt eind 2021 door de Europese Commissie geëvalueerd. Voorlopig zijn alleen partijen die een investering als duurzaam aanprijzen verplicht om aan de criteria te voldoen. Investeren in oliemaatschappijen of palmolieplantages blijven dus gewoon mogelijk. Bedrijven die slecht op de Europese criteria scoren zullen op termijn echter als financieel risicovoller worden gezien, denken woordvoerders van de bankensector. Dat maakt beleggen in niet-duurzame bedrijven minder interessant.

Beeld: ITTIGallery/Shutterstock