Lees verder
De chemische industrie moet meer suiker gebruiken voor de productie van biobased chemicaliën. Dat stelt het Duitse nova-Instituut in een nieuw rapport over het gebruik van hernieuwbare koolstof in de chemie.
Redactie / Hürth

Volgens de onderzoekers is de chemische industrie ten onrechte terughoudend bij het gebruik van suiker als bouwsteen voor chemicaliën en brandstoffen. Dat is een gemiste kans, stellen zij.

Overproductie

Wereldwijd is sprake van een overproductie van suiker. Suikerbiet en suikerriet blinken uit door een ongeëvenaarde opbrengst per hectare. Tegelijkertijd voeren overheden campagnes om de menselijke inname van suiker te beperken. Er wordt zelfs gesproken over het extra belasten van suiker in voedingsmiddelen. Er is dus geen grond voor de aanname dat de chemische industrie voedselproductie zou verdringen door het gebruik van suiker als biomassa. Toch heerst er in de industrie vooral angst voor reputatieschade.

Duurzamer

De productie van chemicaliën of brandstoffen op basis van suiker is eenvoudiger en duurzamer dan die uit tweede generatie biomassa, zoals hout en stro, waarop momenteel de focus ligt in de biobased economie. Tweede generatie biomassa vereist extra bewerkings- en conversiestappen die de verwerking door de chemische industrie niet alleen gecompliceerd en duur maken, maar ook minder duurzaam, zo stelt het nova Instituut.