Lees verder
In 2050 zal wereldwijd ten minste 100 exajoule (EJ) aan biobrandstoffen worden geproduceerd, waarvan het merendeel uit land- en bosbouwresiduen. Momenteel is dit circa 3 EJ, vrijwel uitsluitend uit voedselgewassen: 2 EJ neemt bio-ethanol voor zijn rekening, biodiesel is goed voor de resterende 1 EJ.
Delft

Dat bleek uit de presentatie van Henk Noorman (DSM en TU Delft) tijdens het BE-Basic Symposium dat medio februari plaatsvond. Noorman gaf een goed overzicht van de productie van bio-ethanol, een proces dat al ruim 9000 jaar oud is en vooral werd gebruikt voor alcoholische dranken zoals (rijst)wijn en bier. In de loop van de negentiende eeuw is de industriële productie van bio-ethanol voor energiedoeleinden op gang gekomen. Inmiddels produceren circa 1000 fabrieken wereldwijd een slordige 160 miljard liter per jaar. Deze productie, met name gebaseerd op mais, graan en suikerriet, wordt gedomineerd door Brazilië en de VS.

Pretreatment

Inmiddels is de productie van tweedegeneratie bio-ethanol, gebaseerd op reststromen uit de agrofood, op gang gekomen, zij het mondjesmaat. Er staan nu minder dan 10 tweedegeneratiefabrieken, waaronder de POET/DSM- en de Dupont-fabriek. Volgens Noorman zijn er nog de nodige uitdagingen om dit proces te stroomlijnen. In de enzymatische hydrolyse is het van belang om contaminatie te voorkomen door een lage pH en een relatief hoge temperatuur (65 graden). Dat betekent wel dat de gebruikte enzymen bestand moeten zijn tegen deze temperaturen. Wat Noorman niet vermeldde, is dat ook de pretreatment van restproducten verre van gemakkelijk is. Stenen en zand leiden tot slijtage van de machinerie, wat weer leidt tot downtimes en reparatie- en/of vervangingskosten.

Syngas

Noorman ging ook in op andere technologieën die mogelijk een belangrijke bijdrage kunnen leveren voor hernieuwbare energie, naast bestaande technologieën. Syngas-fermentatie zou zo’n technologie kunnen zijn, waarbij Lanzatech momenteel het verst is. Medio 2017 opent het bedrijf, samen met Arcelor Mittal, een 47 kTon-fabriek in Antwerpen die op basis van CO bio-ethanol gaat produceren. Algen en/of zeewier als feedstock voor biofuels liggen voorlopig ver(der) weg, aldus Noorman. De uitdagingen liggen met name in de opschaling. Zo is algenproductie een 2D-proces, wat leidt tot grotere productie-oppervlakten (landbeslag) en logistieke uitdagingen.