Lees verder
Het Redefinery-concept is te vertalen naar verschillende lokaties en verschillende feedstocks. Dan gaat het om complexen als in Blair (USA) waar verschillende (chemie)bedrijven rondom een grote biomassaverwerker (ADM) zijn gevestigd.
Bergen op Zoom

Rop Zoetemeyer, directeur van Biobased Delta, ging op het Biobased Business Event in Emmen in op Redefinery: een bioraffinaderij gebaseerd op tweedegeneratie biomassa, waarbij de lignocellulose wordt omgezet naar C5- en C6-suikers. De lignine zal daarbij in eerste instantie worden gebruikt als energiebron en in tweede instantie voor chemie is bestemd (bio-aromaten).
‘De voorwaarden voor dergelijke sites in Europa zijn aanwezig. Er zijn al grote eerstegeneratieraffinaderijen, zoals Roquette Frères in Lestrem en tweedegeneratierefineries (voor ethanol, red.) als DSM/POET’, aldus Zoetemeyer. Hij stipte wel aan dat deze fabrieken nog wel kampen met aanloopproblemen, met name in de pretreatment.

Ook is de aanvoer van tweedegeneratiebiomassa geen struikelblok, aldus Zoetemeijer. Europa importeert in grote hoeveelheden houtpellets en beschikt zelf ook over het nodige areaal.

Belangrijker is echter de business case achter een Redefinery-complex. Verschillende partijen, waaronder Corbion, DSM en Akzo, hebben deze doorgerekend en komen met vrijwel dezelfde conclusie: een dergelijk concept rekent zich rond en kan C5 en C6-suikers produceren tegen prijzen die fluctueren tussen 240-340 euro per ton. Deze prijzen kunnen nog lager, aldus Zoetemeyer, als de lignine ook meer wordt verwaard richting brandstoffen/chemie.
Tot slot gaf hij aan dat Redefinery een concept is dat in Europa kan worden uitgerold. Er zijn grofweg 25 lokaties die qua infrastructuur, bedrijvigheid en feedstocks in aanmerking komen.