Lees verder
In het Amerikaanse Blair 'draait' al geruime tijd een chemiecluster dat niet gebaseerd is op olie maar op mais.
Rop Zoetemeyer

Een soortgelijk cluster wil Biobased Delta, in nauwe samenwerking met publieke- en private partijen, ook realiseren in Nederland onder de werktitel Redefinery: een samentrekking tussen redefine en refinery. We willen een nieuwe blauwdruk neerzetten voor grootschalige bioraffinage, variërend van een capaciteit van 1 tot 4 miljoen ton per jaar. Niet op basis van eerste generatie-, maar van tweede generatie feedstocks, om precies te zijn houtpellets uit duurzame bronnen.

Het hart van Redefinery zet de lignocellulose in de pellets om tot suikers, C5 en C6, en lignine. Deze worden dan vervolgens omgezet tot drop-ins, bijvoorbeeld isobutanol. De technologieën hiervoor, stoomexplosie – de eerste stap – en enzymatische hydrolyse, zijn op TRL8/9-niveau. Kortom, het gaat werken op industriële schaal. Technologie is belangrijk, maar niet allesbepalend. Bedrijven, zowel de producenten als de afnemers, moeten er brood in zien. Inmiddels is een netwerk gevormd met CTO’s van grote spelers die nauw betrokken zijn bij de opzet van Redefinery. De interesse is groot. Chemiebedrijven willen hun feedstockaanvoer zoveel mogelijk veilig stellen en zien eveneens de voordelen van clustervorming, bijvoorbeeld op gebied van inkoop en gebruik van utilities.

Vanzelfsprekend moeten er ook markten zijn voor de halffabrikaten en eindproducten die Redefinery op gaat leveren. Een interessante route is de productie van transportbrandstoffen voor de lucht- en scheepvaart. Bedrijven in deze sector die willen vergroenen, hebben op gebied van brandstof niet de alternatieven als electriciteit of waterstof. De enige opties zijn biokerosine en biobunkerolie.

Los van het economische plaatje, is de milieu-impact van een Redefinery een aspect dat gewicht in de schaal legt. Om een idee te geven: een Bio-refinery-cluster met een capaciteit van 4 miljoen ton pellets per jaar leidt tot een CO2-reductie die ligt tussen de 6 en 8 miljoen ton per jaar.

Tot 2030 voorziet Redefinery dat er drie clusters worden gebouwd, die samen 7,5 miljoen ton pellets verwerken. Dat levert 11 tot 17 procent van de beoogde CO2-reductie in 2030 op. Kortom, Redefinery is zowel in de business als de ecologie sluitend. De eerste fabriek is gepland medio 2018.