Lees verder
De voedingsindustrie heeft een groeiende grote behoefte aan plantaardige eiwitten. Daarom gaat Avebe speciale aardappelrassen kweken, die een hoger gehalte aan eiwitten en vezels bevatten.
Wageningen

Aardappelen bevatten momenteel ten hoogste 2% eiwit. De hoofdcomponent is zetmeel. Een hectare aardappelen levert hoogstens 500 kilo eiwit op. Avebe breidde in 2015 de productielocatie in Gasselternijveen al uit met een factor vijf, omdat de vraag naar plantaardige eiwitten vanuit de voedingsmiddelenindustrie toeneemt.

Eiwitrijkere aardappelen zijn dus gewenst. Docent-onderzoeker Michiel Klaassen van Aeres Hogeschool doet bij de vakgroep plantenveredeling van Wageningen University & Research momenteel promotie-onderzoek naar zo’n ‘eiwit-aardappel’. Hij voert zijn veldproeven uit bij Avebe. Naar verwachting zal het tussen de 7 en 10 jaar duren voor de eerste echte ‘eiwitaardappelen’ kunnen worden geoogst.

Dit bericht kwam tot stand in samenwerking met het Centre for Biobased Economy (CBBE).