Lees verder
De centrale vraag is in iedere sector: ‘Heeft de transitie naar een ander economie alleen nieuwe ontwikkelingen, dus kennis nodig, en/of volledig inzicht in de kosten en baten of een dichtgetimmerd business plan?’ Deze vraag loopt als een rode draad door mijn loopbaan.
Jolanda Heistek

Ontwikkelen alleen blijft vragen oproepen die dan nog meer onderzoek rechtvaardigen. Maar wat anderen ervan vinden of wat er in de praktijk gebeurt, weet je dan niet.

Achter een bureau of in een lab ziet de wereld er heel anders uit dan in het open veld. Toen ik mensen sprak in de verwerkingsketen waar al mijn ontwikkelde kennis toegepast moest worden, begreep ik dat ik vanaf de ontwerptafel nooit succesvol kon zijn. Samenwerken en kennis delen moet in een adem genoemd worden met nieuwe ontwikkelingen.

Dat is ook de werkstijl die ik als senior consultant bij Triple E volg. Wij hebben kennis van natuur en economie: in woord en daad. En met name dat laatste woord is bepalend voor succes. Het gaat niet alleen over de planten, de toepassingen, etc. Alles draait om daadkracht en dat komt bij mensen vandaan. De mensen maken het verschil, in positieve en negatieve zin. Dat is de energie en passie die bedrijven uitdragen, naar binnen toe en naar partners buiten de bedrijfsmuren.

Een goed voorbeeld is het noordelijk innovatieplatform Biobased & Agribusiness. In plaats van eerst te gaan ‘rekenen en tekenen’, zijn enthousiaste ondernemers samen met de overheid, adviseurs en stakeholders aan tafel gaan zitten. Als we eerst het ‘zekerheidsproces’ hadden doorlopen, dan waren we nu nog niet op de top van de biobased piramide. We zijn begonnen met projectmatig samenwerken, verkennen en laten zien wat kan.

De sleutel voor succes voor de transitie naar een biobased economie is denken en doen in het concept van de ‘kathedraaleconomie’. Geen masterplannen, geen langdradige sessies met experts, die maanden of jaren bezig zijn met het proces. Nee, gewoon beginnen, geld verdienen en weer terugbrengen in de ontwikkeling en voortgang. Wat je daarvoor nodig hebt, is een goed idee, enthousiasme en …. goede mensen.