Lees verder
De biobased economy is hot. Tenminste, bij een selecte groep. Vooralsnog maakt de term zichzelf nog niet helemaal waar. Het woordje biobased klopt wel. Maar het stukje ‘economy’ niet. Nog niet althans. Volgens de definitie is ‘economie’ het produceren, consumeren en distribueren van goederen en diensten.
Vincent van Rijsewijk

In de biobased economy gaat het nog vooral over de distributie van diensten. Congressen, platforms, fora, adviseurs, onderzoekers en helpdesks te over. Met de dienstensector in de biobased economy zit het dus wel goed. Nu de producten nog, want het kan natuurlijk niet zo zijn dat al deze diensten door de oude economie betaald blijven worden.
De echte biobased economy moet nog van de grond komen. Tot op heden hebben overheid en semi-overheid kaders geschapen, zijn er lijnen uitgezet, honderden theoretische modellen ontworpen en stimuleringsprogramma’s opgezet.

Nu is het hoog tijd voor de volgende stap. Want met alleen goedwillende periferie komen we er niet. Dat is om de hete brij heen draaien.

Het kloppend hart van de echte biobased economy wordt gevormd door ondernemers. Kansdenkers die risico’s nemen om producten te ontwikkelen en produceren, die voorraad nemen en de boer opgaan om te verkopen. Pioniers die gewapend met folders van gerecycled papier op beurzen staan die voor oilbased producenten georganiseerd zijn. Ondernemers die uit hun comfortzone kruipen en aan argwanende concullega’s uit de oude economie hun missie en doel uitleggen. Ondernemers die de klappen opvangen als het tegen zit. Deze groep gaat het geld verdienen, waarmee ook de periferie betaald gaat worden. Dan pas is de echte biobased economie een feit. Dit proces komt nu op gang.

Deze fase vraagt van ondernemers én periferie weer een nieuwe dynamiek en dat is een prachtige kans. Vergeet alles wat je geleerd hebt in de fossiele economie, denk in nieuwe verdienmodellen, kies helder en blijf er achter staan, denk in oplossingen en niet in taken, kom van het eiland en verken het continent, leg de ‘mission impossible’ wens van ‘oilbased die hard’s’ naast je neer. De biobased economy is één grote kansenmachine, maar dan moeten we niet om de hete brij heen blijven draaien. Ondernemers kom op!