Lees verder
Boston (1630), geboortestad van JF Kennedy, is één van de oudste en rijkste steden van de VS en één van aantrekkelijkste regio’s voor wetenschappers en ondernemers. Half november bezocht ik met een delegatie van ondernemers, bestuurders en kennisinstellingen de thuisbasis van Harvard en MIT in het Cambridge-district.
Gert-Jan Euverink

Geweldig, wat een omgeving! Hier zijn starters uitgegroeid tot grote bedrijven of overgenomen door multinationals. Een bewijs dat succes aanstekelijk is. Onze gastheren Juan Enriquez en Steve Gullans, managing directors van Exel Venture brengen dit met Amerikaans enthousiasme. Tijdens de rondleiding over de MIT-campus wist Enriquez moeiteloos de gebouwen aan te wijzen waar de “big and potential business and science” gehuisvest is. In deze straat zitten 600 startende bedrijven. We komen net uit het Whitehead Institute, daar links zitten Microsoft en Google, aan de overkant Pfizer, rechts daarachter Genzyme, even verderop Novartis en ga zo maar door.

In Boston hebben ze goed in de gaten dat je elkaar nodig hebt voor succes. Uitstekende wetenschap en winstgevende, succesvolle business gaan hand in hand. Netwerken zijn ontzettend belangrijk en men kan elkaar gemakkelijk vinden. Enriquez was bijzonder trots dat alles hier binnen “1.5 square mile” te vinden is. Starters zijn belangrijk, vinden ze ook in Boston. Van het Cambridge Innovation Centre (CIC) in het hart van Boston via het Harvard Innovation Centre tot aan het Drydock Centre in het Seaport district buiten het centrum worden faciliteiten aangeboden aan startende ondernemers.

Niet gehinderd door enige vorm van bescheidenheid zeiden wij: “dit willen wij ook initiëren.” De Noord-Nederlandse nuchterheid en het realisme van de ondernemers maken dat we onze energie en middelen inzetten op watertechnologie en biobased economy. Binnenkort komen we naar buiten met onze acties. Een tipje van de sluier kan ik alvast oplichten: zes student-ondernemers krijgen een kans om hun idee uit te werken in de creatieve en stimulerende omgeving van het CIC in Boston. Vrij vertaald naar een citaat van JFK uit zijn inaugurele toespraak: “Het zal misschien niet volgend jaar gebeuren, misschien niet in tien of honderd jaar of wellicht nooit maar laten we morgen beginnen.”