Lees verder

Vlas

Vlas is een gewas, dat geteeld wordt op de kleigronden van Nederland, België en Noord-Frankrijk. Vlas wordt geteeld vanwege de lange vezels, die in hoofdzaak gebruikt worden voor de productie van linnengarens. De verwerking van vlas tot een bruikbaar product is een veelzijdig proces ten behoeve van een lange verticale bedrijfskolom. Na het plukken (oogsten van de plant met wortel en al ) wordt het vlas plat op het land gelegd voor het zogenaamde (dauw)roten, een soort rottingsproces waardoor de vezels makkelijker loskomen van de stengel tijdens het zwingelen. Dan vindt het repelen plaats ( sommige vlassers doen dit tijdens de pluk ), het verwijderen van de zaadbol waarvan het zaad gebruikt wordt voor zaaigoed en voor de verwerking tot lijnolie. Van het lint wordt uiteindelijk in een spinnerij linnen gemaakt door achtereenvolgens te brakelen, zwingelen en spinnen.

Linex maakt gebruik van de stengeldeeltjes aan de binnenkant van de stam van de vlasplant die vrijkomen tijdens het zwingelen. Dit betekent dat de volledige vlasplant voor diverse doeleinden gebruikt wordt waardoor dit een zeer duurzaam gewas is, niet alleen in de teelt maar ook in de verwerking.

Voordelen vlasspaanplaat

Vlasspaanplaat heeft als voordeel dat het bij een lage persing ( 350 kg/m3 ) dezelfde of zelfs betere brandwerende eigenschappen ten opzichte van hout bezit. Daarnaast heeft het uitstekende isolerende en akoestische eigenschappen en een goede warmtegeleidingscoëfficiënt (Lambda 0,071 W/m·K bij 350 kg/m3) daar waar die van hout op c.a. 0,13 W/m·K bij 650 kg/m3 zit. Door deze eigenschappen wordt de vlasspaanplaat vaak ingezet als vulling in wanden en deuren en met name in de brandwerende deuren.

Uit ecologisch oogpunt kunnen we stellen dat vlas van nature geen formaldehyde bevat in tegenstelling tot hout, en de lijm die benodigd is voor het produceren van vlasspaanplaat kan variëren van E0 tot E1. Op deze manier kunnen wij aan alle normen voldoen zoals de Carb norm of NAF boards. Bij gebruik van een vlasspaanplaat als vulling kan een deur of wandpaneel zomaar voldoen aan 70 tot 80% biobased materiaal.

Standaard worden onze platen geproduceerd in de maat 2500 x 1220 mm, maar door middel van een lasstraat kunnen wij de platen verlijmen tot de gewenste maatvoeringen.

Website:

www.linex.nl

Contact:

M. van Dijk
0114-372171
info@linex.nl