Lees verder
Op donderdag 18 mei vond de 9e Ravelijnlezing plaats, een uniek kennis- en netwerkevent in het hart van de Vlaams-Nederlandse delta, Bergen op Zoom. Het thema dit jaar was: Expeditie Circulair, de toekomst ontdekken, vooruit!
Willem Sederel

De centrale vraag was hoe we de ontwikkeling naar een biobased en circulaire economie kunnen versnellen. Zelden heb ik zulke aansprekende en relevante voorbeelden gehoord van topmensen van bedrijven die dagdagelijks bezig zijn met duurzaamheid. Het geeft kansen, er valt geld mee te verdienen en het is bittere noodzaak, zo zitten ze erin.

Willem van der Leegte, directeur van het succesvolle Eindhovense familiebedrijf VDL, gaf prachtige voorbeelden van circulaire aanpak in de bedrijfsvoering en inzet van hernieuwbare grondstoffen. Zo wordt er nu al geanticipeerd op nieuwe businessmodellen met end-of-life oplossingen voor accu’s van elektrische bussen die kunnen dienen voor duurzame energieopslag, worden lichtgewicht kunststofdelen gerecycled voor hergebruik, wordt de levensduur van rubberbanden verlengd en wordt het overschot opgewekte energie op productielocaties gebruikt voor stadsverwarming of voor verwarming van het lokale zwembad.

Albert Markusse, CEO van de boerencoöperatie Cosun en voormalig algemeen directeur van Suiker Unie, gaf een inspirerende inzage in de biobased en kringloopeconomie. De aloude suikerbiet staat centraal in zijn verhaal samen met bioraffinage, het verwaarden van alle componenten van de suikerbiet. Dat verwaarden gebeurde al van oudsher, want er werd niets weggegooid, maar de mogelijkheden voor hogere toe-gevoegde waarde toepassingen nemen snel toe door nieuwe technologie. Daardoor is het mogelijk om kringlopen beter te sluiten: aanhangende aarde terug naar de akker dichtbij, water van de bieten naar de kassen, bietenpulp naast veevoer naar de vergister voor biogas, vezels naar nieuwe toepassingen in de coating- en wasmiddelenindustrie en pectine als bron voor chemische bouwstenen in bioplastics en biomaterialen. En hoe zit het dan met al die barrières en marginale businesscases ? Wel die zijn er, lees de column maar van Karen Laird (maartnummer, warm aanbevolen), maar er valt wel iets aan te doen.

Ook de overheid kreeg het podium in Bergen op Zoom in de persoon van David Pappie, directeur Topsectoren en Industrie. Hij maakte het belang duidelijk van de transitie naar biobased en circulaire economie voor Nederland. Het Nederlandse beleid is om biogeproduceerde producten vooral in te zetten waar ze de meeste opbrengst voor duurzaamheid hebben. Dat kan bijvoorbeeld als grondstof voor chemie en materialen of als brandstof voor scheep-en luchtvaart. Op het ministerie onderzoeken ze nu hoe voor dergelijke toepassingen de juiste prikkels kunnen worden gegeven. Geen concrete toezeggingen zolang er geen nieuw kabinet is, maar wel een positieve grondhouding om met oud-premier Lubbers te spreken. De stemming bij de netwerksessie na afloop was dan ook bovengemiddeld positief. Dat kan ik niet zeggen van vele andere bijeenkomsten die ik dit jaar heb bijgewoond.