Lees verder
Hier in Breda, bij Avans, zijn we al enige tijd aan de gang met composietmaterialen van vlas en biohars. Sinds kort werken we ook met op mycelium gebaseerde composietmaterialen. Mycelium moet je daarbij zien als de wortelstructuur van een paddenstoel zoals het elfenbankje of de oesterzwam.
Alwin Hoogendoorn

Op mycelium gebaseerde composietmaterialen kunnen soms verrassend sterk, energieabsorberend en licht zijn. Door deze eigenschappen kan het worden toegepast in verpakkingsmateriaal voor Dell-computers of wijnflessen. Het materiaal vormt dan een biogebaseerde vervanger van EPS, oftewel het bekende piepschuim. Mycelium-materialen zijn klaarblijkelijk ook al toegepast als isolatiemateriaal in muren en zelfs als kernmateriaal in surfplanken. Koffiedrab, hennephout, maisstengels en oude spijkerbroeken zijn materialen waar schimmels zoals van de oesterzwam zich thuis op voelen. Vooral koffiedrab als substraat gaat lekker, zo blijkt onderzoek bij Avans en bij het Rotterdamse Rotterzwam.

Niet alleen studenten van Avans, maar ook een team middelbare (Technasium-) scholieren zijn nu druk aan het experimenteren om te kijken welke combinaties goede resultaten geven. Er wordt vooralsnog oriënterend gekeken naar de productiemethode en zaken als vorm, kleur en geur. Geduld is in geval van myceliumproductie een schone zaak, want het produceren in een donkere steriele omgeving neemt ongeveer twee tot drie weken in beslag. Na deze groeiperiode gaat het materiaal in de oven waarbij een biologisch inerte vorm ontstaat. Ik vind mycelium als nieuwe materiaalklasse zelf uiteraard interessant, maar de samenwerking met zo’n team enthousiaste middelbare scholieren is ook erg motiverend.