Lees verder
Veldmuizen, boommarters en vossen weten het Zoomlandviaduct al te vinden, zo blijkt uit opnamen van de Stichting Brabants Landschap. De beelden werden vorige maand getoond tijdens een minisymposium in Bergen op Zoom over Nederlands eerste biobased viaduct. Dat is onlangs in gebruik genomen als faunapassage over de snelweg A58, maar biedt ook ruimte aan een nieuwe fietsroute richting Roosendaal.
Redactie

Het bestaande betonnen viaduct werd hiervoor volledig opnieuw ingericht. Er zijn houten geleiderails aangebracht en een opvallende façade, bestaand uit groene biobased profielen, 6 kilometer lang in totaal, als je ze achter elkaar zou leggen. Ze zijn door de Belgische producent Exel Composites vervaardigd uit biocomposiet, versterkt met vlasvezels.

Kiezen voor biobased

‘Hiermee kunnen we laten zien dat we grootschalig bezig zijn met biobased bouwen’, zegt Esther Stapper, coördinator Groen verbouwen van de Biobased Delta. ‘Het Zoomlandviaduct is tegelijk een showcase en een proeftuin voor ons. Zo kunnen we ook andere partijen inspireren om te kiezen voor biobased.’

Dat geldt bijvoorbeeld voor de vele gemeenten en de provincie Noord-Brabant die vertegenwoordigd waren op het minisymposium. Ze luisterden aandachtig naar de ervaringen van bedrijven die betrokken waren bij het viaduct. Zo ging fabrikant Exel Composites in op de productie van profielen uit materiaal met volkomen andere eigenschappen dan de gebruikelijke glasvezel en fossiele chemicaliën waarmee het gewend is te werken.

Daarnaast vertelde LOLA Landscape architects over het ontwerpen met biobased materialen en Dura Vermeer over het bewerken daarvan. Wethouder Van der Velden nam het publiek mee in de biobased projecten binnen en in de buitenruimte van Bergen op Zoom en projectleider Ward Vansteelandt vertelde over de Route van de Turf waar het Zoomlandviaduct onderdeel van uitmaakt. Ook was Millvision aanwezig, om de ervaringen in het gehele bouwproces te delen met de aanwezigen.

Stapper: ‘De composiet elementen zijn gemaakt door middel van pultrusie. Dat is het trekken van lange vezels door een harsbad met een thermoharder. Vlas heeft echter een bepaalde vochtigheidsgraad waardoor de hars niet direct hechte. Het heeft in onbewerkte toestand bovendien een geringe mechanische sterkte. Om het met de pultrusietechniek te kunnen verwerken, moest het vlas dus eerst worden gedroogd en is vervolgens machines anders ingesteld.’

Op de proef gesteld

Nu bekend is hoe pultruderen met vlas in zijn werk gaat, kan de techniek ook worden gebruikt voor tal van andere toepassingen, zoals het maken van bus-onderdelen. Eerst moeten de materialen zich echter in de praktijk bewijzen. En dat lukt op het Zoomlandviaduct. Dat is de laatste maanden flink op de proef gesteld, met een extreme storm en sneeuw in januari, volop zon overdag en vrieskou ’s nachts in februari.

‘We houden, vanuit het Natuurvezel Applicatie Centrum, goed in de gaten hoe het materiaal zich houdt’, zegt Esther Stapper. ‘Gaat het verkleuren? Gaat het werken? Zet de vezel uit onder inwerking van vocht?’ Dat is des te belangrijker omdat het bouwwerk boven de snelweg hangt en de veiligheid van automobilisten moet zijn gewaarborgd. De eerste resultaten zien er veelbelovend uit.

Natural Fibertastic

De ervaringen rond het Zoomlandviaduct demonstreren hoe MKB-bedrijven uit de Biobased Delta met innovatieve vezeltechnologie een verschil maken in de biobased economie. Dat thema wordt ook verder uitgediept in het Natural Fibertasic evenement, dat op 19 april plaatsvindt in Bergen op Zoom. Het event heeft een internationaal karakter, omdat veel Europese partijen de Deltaregio weten te vinden voor onderzoek en prototype-ontwikkeling.

De nadruk bij Natural Fibertastic ligt op het inzetten van (natuur)vezels voor materialen voor diverse applicaties, zoals voor de bouw en infra-werken. Volgens Esther Stapper, die één van de sprekers is op dit evenement, is het doel ook om een doorkijk te geven naar ontwikkelingen in andere sectoren: ‘We kunnen van elkaar leren.’ Praktische cases, uitdagingen en oplossingen binnen de scope van o.a. opschaling, kwaliteit, realisatie en financiering krijgen aandacht in de vorm van presentaties, een natuurvezelmaterialen- en productenmarkt. Ook zijn er mogelijkheden tot matchmaking en is er voldoende ruimte om te netwerken.

In de ochtend vinden er in parallelsessies projectmeetings plaats, die passen binnen het ontwikkelingsprogramma van het Natuurvezel Applicatie Programma. Partners worden hier specifiek voor uitgenodigd. ’s Middags is er een plenair programma, waarin veel praktische voorbeelden en ervaringen de revu passeren, met als werktitel: ‘Van ondernemers voor ondernemers’. Aanmelden kan door een mail te sturen naar welcome@natuurvezelapplicatiecentrum.eu.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Biobased Delta
Foto boven: Dura Vermeer/Sebastiaan Knot