Lees verder
Het bedrijfsleven krijgt een steeds actievere rol in het ontwikkelen van lesprogramma's en kennisoverdracht binnen het onderwijs. Dat geldt ook voor opleidingen in het domein van de biobased economy.
Lucien Joppen

Onze missie is het koppelen van onderwijs aan het bedrijfsleven’, zegt Ruud Heshof, projectleider Fermentatietechnologie bij het HAN BioCentre in Nijmegen. Dat centrum vormt een verbinding tussen kennis en praktijk en is nauw betrokken bij de minor Biorefinery. Medio september, tijdens de CBBE-docentendag Onderwijs voor de Biobased Economy, benadrukte Heshof dat de samenwerking en/of uitwisseling tussen onderwijs en bedrijfsleven belangrijk is. ‘Immers, zo worden actuele kennis en inzichten vanuit de praktijk sneller opgenomen in het onderwijs.’

Business cases

In de bovengenoemde minor, waarin studenten zelf onderzoeksprojecten uitvoeren, werken ze in multidisciplinaire teams aan onderzoeksvragen van bedrijven.

Bij alle zes minoren die op deze dag de revue passeerden, bleek dat intensief werd samengewerkt met het bedrijfsleven. Zo werken studenten van de minor Biobased Technology & Business Development van Avans Hogeschool in projecten aan vragen uit de praktijk. Het gaat daarbij niet alleen om technische vragen, maar ook aan vragen over business cases. Zo werkten ze afgelopen jaar in een gemengd team, technologie- en economiestudenten, aan een businesscase voor bioplastics. Wat kun je doen met eventueel reststromen van feedstocks? Hoe kun je die verwaarden? Om de koppeling naar de praktijk te versterken, betrekt Avans het bedrijfsleven intensief bij de begeleiding van de studenten.

Blauwe Keten

Een concreet voorbeeld is het onderzoek dat Avans Hogeschool uitvoert, samen met het bedrijfsleven, naar productiemogelijkheden van natuurlijke, blauwe kleurstoffen met blauwgroene algen. Doel van dit project De Blauwe Keten, gefinancierd door het Interreg V-programma Vlaanderen-Nederland, is om nieuwe markten voor algenteelt te ontwikkelen.

De micro-alg Spirulina (zie afbeelding) produceert fycocyanine, een natuurlijke kleurstof die mogelijk een waardevolle vervanger kan zijn van de synthetische kleurstof E133 of Briljantblauw. Die synthetische stof wordt wel in verband gebracht met gezondheidsrisico’s.

De productie van micro-algen vindt nu elders plaats, in Azië of de Verenigde Staten. Door te zoeken naar mogelijkheden voor lokaal geteelde algen in combinatie met de ontwikkeling van een logistieke keten, kan mogelijk een rendabele teelt van hoge kwaliteit worden opgezet.