Lees verder
'Het concept Green PAC heeft zich bewezen.' Dat was de conclusie van Green PAC directeur Rob Voncken tijdens de netwerkbijeenkomst die afgelopen maand in Zwolle werd gehouden.
Lucien Joppen

Tijdens de bijeenkomst liet Green PAC  zien wat er de afgelopen jaren is bereikt en hoe Green PAC de komende jaren verder ontwikkeld. De bijeenkomst startte met een welkom en stand van zaken door Voncken. Enthousiast nam hij de 150 deelnemers mee in de successen tot nu toe en de plannen voor de toekomst. ‘Er is een robuuste organisatie neergezet, de samenwerking tussen de hogescholen en het bedrijfsleven staat en Green PAC gaat de komende jaren door.’

Onderzoek

Na de presentatie van Voncken, werden de deelnemers door een aantal lectoren van Windesheim en Stenden bijgepraat over aansprekende onderzoeksprojecten. Projecten die zich richten op toegepast onderzoek en die resultaten opleveren waar beide hogescholen in hun onderwijs mee aan de slag kunnen. Maar dat was niet het enige. Een van de hoofddoelen van Green PAC is om de samenwerking tussen kennis en ondernemen te vergroten. Juist door in deze projecten samen met het bedrijfsleven op te trekken, wordt het mogelijk om de resultaten te vertalen naar commercieel haalbare successen. En dat is weer goed voor de economie en werkgelegenheid.

Pitches

Het onderdeel van de onderzoeksprojecten werd opgevolgd door een aantal korte pitches van Green PAC iLab start-ups. Juist die verscheidenheid aan onderzoeksprojecten en start-ups liet goed zien dat Green PAC zich meer en meer inbedt in de ontwikkeling van kunststoffen, (bio)composieten, vezels en garens.

Materialenpaspoort

De bijeenkomst werd afgesloten door keynote speaker Thomas Rau. Rau is ondernemer, architect, innovator en inspirator. Hij stond in 2016 op de tweede plek in de Duurzame 100 van Trouw. Rau nam de deelnemers mee in zijn visie over materialen en de toekomst. Volgens Rau leven we momenteel in een tijdperk waarin we ons steeds meer realiseren dat hetgeen we gebruiken niet oneindig is. Een van zijn heldere boodschappen was dan ook dat ‘innovaties die afval veroorzaken, geen innovaties zijn’. We moeten naar een economie en maakindustrie die in een gesloten kringloop opereert en vanuit zorg en passie met materiaal omgaat. Het is niet voor niets dat Rau pleit voor het opstellen van ‘de rechten van het materiaal’ en het instellen van een materialenpaspoort. Zijn inspirerende verhaal zette menig deelnemer aan het denken over de manier waarop we onze economie vormgeven. Dat het anders moet is duidelijk en dat Green PAC daarin, wat betreft de ontwikkelingen rond kunststoffen, (bio)polymeren, vezels en garen een belangrijke rol speelt ook.