Lees verder
De tuinbouwsector vindt langzaam maar zeker zijn weg in de biobased economy. Het Kenniscentrum Plantenstoffen liet dinsdag tijdens het Jaarevent 2014 in de Fokker Terminal in Den Haag zien wat plantenstoffen kunnen betekenen voor onder meer de geneeskunde en agrochemie. Een glansrol blijkt weggelegd voor tomaten. Maar wie trekt deze biobased kar verder?
Anouk Witte

De oorsprong van het Kenniscentrum Plantenstoffen ligt bij een groep bloementelers uit de bollenstreek. Zij haalden uit hun narcissenbollen de stof galantamine: een belangrijke bron voor een geneesmiddel tegen Alzheimer.

De narcissenbollen bewezen dat er veel meer uit bloemen en planten te halen is dan op het eerste gezicht lijkt. Deze visie is precies datgene waar het Kenniscentrum Plantenstoffen zich sterk voor maakt. De uiteenlopende mogelijkheden van plantenstoffen voor onder meer de geneeskunde, agrochemie en de verpakkingsindustrie werden dinsdag gedemonstreerd.

De farmaceutische industrie maakt steeds vaker gebruik van plantenstoffen bij de ontwikkeling van medicijnen. Jeroen de Groot, Director Cell Biology bij geneesmiddelenontwikkelaar Galapagos, liet zien hoe het bedrijf in samenwerking met IMD Natural Solutions plantgebaseerde stoffen ontwikkelt die worden toegepast in medicijnen voor bijvoorbeeld artritis. Het gebeurt nog op relatief kleine schaal, maar Galapagos omarmt de mogelijkheden die in planten verscholen zitten.

 

Tomaat

Ook met tomaten is veel meer mogelijk dan hem stampen tot puree of verwerken in gazpacho, zo bleek op het congres. Bernd Mussler van DSM Nutritional Products toonde FruitFlow, een natuurlijk middel gemaakt uit tomatenconcentraat wat een positieve werking heeft op de bloeddoorstroming. FruitFlow is zowel als drankje als tablet te krijgen.

Met tomatenstengels die normaal gesproken aan het eind van de teelt worden weggegooid ontwikkelde het Kenniscentrum in samenwerking met onder meer Biobase Westland, Kenniscentrum Papier en Karton en WUR dozen om tomaten in te verpakken. Omdat de middelste laag van het karton bestaat uit tomatenvezels is de doos steviger dan normaal karton. De opschaling van de tomatenvezeldozen is begonnen: over 2 jaar moeten er zo’n 100.000 stuks zijn geproduceerd.

 

Initiatief

Jan Smits van Biobase Westland en het Kenniscentrum Plantenstoffen haalde in de inloopsessie over biobased business modeling nog een heikel punt aan. Bij wie ligt nu het initiatief om stappen te zetten in de biobased economy? Bij de telers zelf? Bij de teler-coöperaties? Of moet er een nieuwe biobased coöperatie in het leven geroepen worden die de kar trekt en de verschillende schakels in de keten aanmoedigt?

Een eenduidig antwoord op deze vraag was er niet. Wel riep Leon Mur van het Kenniscentrum telers op om ‘uit de kas te komen’. ‘Ook al zal er niet op korte termijn een effect zijn, je moet nu mee-investeren om er uiteindelijk van te profiteren’, zei hij. Hij wierp een blik in de toekomst en zag een evolutie voor zich. ‘De tomaat ligt niet als drankje of poeder, maar veredeld tot dieettomaat in de supermarkt. Dat is tuinbouw 3.0.’