Lees verder
G-STIC is een reeks conferenties die gericht zijn op het versnellen van de ontwikkeling, verspreiding en inzet van technologische innovaties die het mogelijk maken om de Duurzame Klimaaldoelen te behalen. De derde editie van deze conferentiereeks wordt van 20 november tot 22 november 2019 in Brussel georganiseerd.

Vier jaar na de lancering van Agenda 2030 en de bijbehorende duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) door de Verenigde Naties bestaat er onder deskundigen een consensus dat er geen vooruitgang is. Dit is een duidelijk teken. Het behalen van de SDG’s met business-as-usual is gewoon niet mogelijk.

Als we de huidige productie- en consumptiepatronen willen transformeren en deuren willen openen naar nieuwe ontwikkelings- en groeimogelijkheden voor iedereen, is de inzet van marktklare geïntegreerde technologische oplossingen een cruciale stap. Geïntegreerde technologische oplossingen pakken meerdere uitdagingen voor duurzame ontwikkeling in alle disciplines en sectoren aan en dekken tegelijkertijd aspecten van gezondheid, huisvesting, voedsel, water, onderwijs, energie en klimaat. Deze oplossingen houden ook rekening met de ecologische, sociale en economische dimensies.

De transitie versnellen

Met G-STIC willen we de transitie versnellen naar een grootschalige implementatie van marktklare geïntegreerde technologische oplossingen die een grote impact kunnen hebben op het behalen van de SDG’s.

Met dit doel voor ogen identificeren we clusters van marktklare geïntegreerde technologische oplossingen en definiëren we de acties die nodig zijn om de implementatie ervan te bevorderen en stellen we de institutionele, regelgevende, beleidsmatige en zakelijke kaders op die nodig zijn om de SDG’s te bereiken.

Levende bibliotheek

Dit identificatieproces zal resulteren in een levende bibliotheek van baanbrekende transformatieve technologieën in verschillende sectoren, geïllustreerd met best practices en inspirerende voorbeelden.

Deze bibliotheek is onmisbaar voor beleidsmakers die roadmaps voor Science, Technology and Innovation (STI) voor de SDG’s ontwikkelen, terwijl captains of industry deze bibliotheek kunnen gebruiken om nieuwe zakelijke kansen te verkennen.

G-STIC 2019 wordt gezamenlijk gehost door VITO (de belangrijkste onderzoeks- en technologieorganisatie voor Cleantech en duurzame ontwikkeling in België) en haar internationale partners ACTS (Afrikaans centrum voor technologiestudies), Fiocruz (Stichting Oswaldo Cruz), GIEC (Guangzhou Institute of Energy Conversion, Chinese Academy of Sciences, IITD (Indian Institute of Technology) en TERI (The Energy and Resources Institute).