Lees verder
Het Europese quotum voor suikerproductie loopt op 1 oktober aanstaande af. En dat biedt volop kansen om de suikerbiet niet alleen in te zetten voor de productie van suiker, maar voor tal van andere innovaties. Dat zei Frank van Noord, directeur Research en Development Suiker Unie, tijdens de open dag van het Carbohydrate Competence Center (CCC).
Dinteloord

Jarenlang is de Europese markt voor suiker zeer voorspelbaar geweest: vaste quota voor voedselproductie en bijna geen mogelijkheden voor export. Wel mocht het productieoverschot als grondstof aan de chemische industrie worden verkocht. Maar vanaf oktober zal daar dus verandering in komen volgens Van Noord. Er wordt bij Suiker Unie hard gewerkt om de fabrieken voor te bereiden op deze transitie. Vanuit de chemische sector is er steeds meer interesse in het gebruik van suiker of bietenpulp als alternatieve grondstof. Alcohol en polymeren voor plastics kunnen allemaal worden gemaakt van suikerbieten.

‘Bij Suiker Unie maken we al meer dan honderd jaar suiker. Maar er is een verschuiving gaande richting bioraffinage: een maximale waarde uit je bieten halen.’ Van Noord legt uit hoe Suiker Unie steeds meer inzet op groene chemie. ‘Zo werken we bijvoorbeeld samen met Akzo, we onderzoeken de mogelijkheden om hen te voorzien van grondstoffen vanuit suikerbieten in plaats van olie.’ Belangrijke partner voor Suiker Unie in dit proces is het CCC. ‘We hebben kennis nodig om het maximale uit onze bieten te kunnen halen. Daarvoor is het CCC een waardevolle partner’, aldus Van Noord. ‘Samenwerking met academici helpt ons om op nieuwe manieren naar koolhydraten te kijken. We hebben die kennis echt nodig om voor te blijven in de nieuwe, dynamische suikerbietenmarkt.’